
Hoe zorgen we dat steden in de toekomst gezonder, duurzamer, gezelliger en prettig leefbaar zijn? En kan voedsel daar een hoofdrol in spelen? Als je die vraag aan een grote groep mensen stelt, zal een aanzienlijk deel antwoorden dat er binnen de moderne stad meer ruimte moet komen voor het zelf produceren van je voedsel. Denk aan volkstuintjes en schooltuinen: ze zijn educatief, dragen bij aan een fijne, groene omgeving, een prettiger leefklimaat, sociale cohesie en leveren een bijdrage aan de voedselvoorziening (zij het bescheiden).
Bij Flevo Campus denken we na over de stedelijke voedselvoorziening van de toekomst. Maar de campus ligt ook in een toekomstige woonwijk, Hortus, gelegen aan het Almeerse Weerwater. En in die waterpartij vind je het eiland Utopia, waar Flevo Campus het (eetbare) Stadspark van de Toekomst in de praktijk onderzoekt. Met een educatieve tuin, een stadstuinderij maar ook door het organiseren van publieksbijeenkomsten, evenementen en meer.
Elke week ontvangt Flevo Campus de vers geoogste groenten van de stadstuinderij op Utopia Eiland van Stichting Weerwoud. De groenten worden verdeeld onder een aantal partijen. Een daarvan is Stichting Buitengewoon Almere, die wekelijks verse voedselpakketten verdeelt onder kwetsbare (minimum-) huishoudens in Almere. De stichting bestaat sinds 2018 en draait geheel op vrijwilligers.
Vorig jaar waren de schooltuinlessen een succesvol onderdeel van de Floriade. Dit jaar zijn er weer schooltuinlessen gegeven, ditmaal aan leerlingen van OBS De Verwondering uit Almere. We vroegen Dieuwer Duijf, die de lessen coördineerde en gaf, hoe hij het heeft ervaren en wat de plannen zijn voor 2024.
In 2030 woont twee derde van de wereldbevolking in steden. Al die mensen voorzien van voedsel vergt een enorme inspanning, en het voedsel komt vaak van ver. In het kader van onderzoek naar de verbindende factor van voedsel vroeg Flevo Campus een groep experts om een middag mee te denken over mogelijkheden om voedselproductie en -consumptie op te nemen in het ontwerp van nieuwe wijken.
Vorige week was de Week van de Schooltuin, een jaarlijks terugkerende week vol activiteiten voor scholen, gemeenten en schooltuinondersteuners in heel Nederland. Tijdens de Grote Pieperles op 9 april gingen de schooltuinkinderen op Utopia Eiland aan de slag met het poten van aardappelen. Ze deden dit onder leiding van Monique van Loenen, de nieuwe coördinator van de educatieve tuin.
Stadslandbouw: het klinkt goed, maar er zijn flinke uitdagingen om het te laten werken. Onder andere in de logistiek. Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold en Flevo Campus zoeken nu naar een gezamenlijke logistieke oplossing voor Almere, met een sterke focus op duurzaamheid. Een oplossing die bovendien uitvoerbaar blijft wanneer meer partijen willen aansluiten.
Flevo Campus heeft voor 2023 drie thema’s benoemd waarbinnen we op zoek gaan naar antwoorden op vragen zoals: wat eten mensen graag? Hoe kunnen we dat lokaal telen en produceren? En hoe komt het vervolgens weer bij de consument terecht?
Sinds een aantal weken loopt er in Almere een unieke pilot: basisschoolklassen kunnen tegen een kleine vergoeding een educatieve kookworkshop krijgen waarin de kinderen leren over het belang van gezonde voeding, waar de ingrediënten vandaan komen én zelf een heerlijke warme groentelunch bereiden.
Een breed consortium van kennisinstellingen, bedrijven en overheden heeft de handen ineengeslagen voor project PPS Drijvende Delta’s. Binnen dit innovatief project worden de komende vier jaar mogelijkheden onderzocht van drijvende plantaardige voedselproductie als antwoord op klimaatverandering en voedselzekerheid in laaggelegen deltagebieden.
Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksoverheid. Daarom zijn scholen per augustus 2023 verplicht om per week minstens 1,5 lesuren bewegingsonderwijs in te roosteren. Hoe mooi zou het zijn als schooltuinlessen een gedeelte van die verplichte beweging zouden kunnen leveren?
In samenwerking met Stichting Weerwoud heeft Flevo Campus een hyperlokale groentevoorziening voor verschillende groepen Almeerders opgezet. Culinair journalist en presentator Laura de Grave ging op zoek en zag hoe basisscholieren, minima én horecabezoekers kunnen genieten van verse producten uit eigen stad.