Food and the city

Video

U moet de Groenten van Utopia hebben (uit Almere!)

In samenwerking met Stichting Weerwoud heeft Flevo Campus een hyperlokale groentevoorziening voor verschillende groepen Almeerders opgezet. Culinair journalist en presentator Laura de Grave ging op zoek en zag hoe basisscholieren, minima én horecabezoekers kunnen genieten van verse producten uit eigen stad.
  •  Leestijd 5 minuten
Laura de Grave op bezoek bij Tommy Tomato

In het Almeerse Weerwater ligt het eiland Utopia. Een groene oase waar de vrijwillgers van Stichting Weerwoud hun handen uit de mouwen steken om op duurzame wijze groente te telen. De methodes die worden gebruikt zijn niet zozeer vernieuwend – ze zijn vaak al eeuwenoud – maar worden door de gangbare landbouw niet gebruikt. De stadstuinderij op Utopia eiland werkt onder andere met strokenteelt en agroforestry technieken. Hierbij worden gewassen van verschillende hoogte in relatief smalle stroken naast elkaar geplant, wat de biodiversiteit ten goede komt en tegelijk voor een goede opbrengst aan hoogwaardige producten zorgt.

Maar wat gebeurt er met die prachtige, verse producten?

  • Luchtfoto van Flevo Campus

    Meer weten over...

    ...Stichting Weerwoud en Utopia? Klik hier.

De samenwerking tussen Flevo Campus en Stichting Weerwoud heeft verschillende doelen. Voedsel telen binnen de stadsgrenzen is een doel op zich. Het project past uitstekend binnen het Flevo Campus hoofdproject Het Stadspark van de Toekomst. Maar een tweede doel is de Almeerder verbinden aan de oorsprong van zijn voedsel. En daarom hebben de verse groenten van Utopia verschillende doelen.

Culinair journalist, kookboekenschrijver, presentatrice en food vlogger Laura de Grave ging in opdracht van Flevo Campus op bezoek en zag dat de groenten hun weg vinden naar gerenommeerde horeca in het stadshart van Almere, maar ook naar basisscholieren en Almeerders die het wat minder breed hebben. Kijk hieronder de video’s die ze erover maakte en maak kennis met toffe projecten als Tommy Tomato, Buitengewoon Almere en twee fijne restaurants uit het Almeerse stadshart.

Kijk hieronder de vier video’s!

1. Laura kookt met ‘Soeper Chef’ Bastiaan van Tommy Tomato en de kinderen van Sterrenschool De Ruimte

Jong geleerd is oud gedaan en precies dat is de missie van Tommy Tomato: groente-eters voor het leven creëren. TommyTomato levert niet alleen warme lunches vol groenten op basisscholen. Kinderen wordt ook geleerd hoe groenten groeien en hoe je ermee moet koken. Zo krijgen ze een extra portie groenten binnen en leren ze nieuwe smaken kennen. Het perfecte doel voor de in Almere geteelde groenten van Stichting Weerwoud en Flevo Campus!

2. Laura kookt met chef Tom Stoker, chef en eigenaar van restaurant Boutiq

Restaurant Boutiq vind je centraal in Almere, op de Grote Markt. Het is een restaurant waar je kunt genieten van luxe en overvloed: echt een avond uit. Maar eigenaar en chef Tom Stoker vind het ook heel belangrijk dat wat hij serveert een binding heeft met de omgeving. Daarom – en omdat het zo ongelooflijk vers is – neemt hij maar wat graag de groente van Utopia af.

3. Laura brengt groente bij Stichting Buitengewoon Almere

Stichting Buitengewoon Almere maakt zich al jaren hard voor de Almeerder die het wat minder breed heeft. De stichting zamelt lokaal gezonde voedseloverschotten in en stelt deze ter beschikking aan kwetsbare (minimum-) huishoudens in Almere. Op deze manier vormt het voedselverspillingsprobleem de oplossing voor het tekort aan gezond voedsel binnen huishoudens met een klein budget. Extra mooi om hier producten die uit Almere komen aan te kunnen leveren!

4. Laura kookt met Bernhard Schnieders van Brasserij De Berggerrie

Brasserij de Berggerrie vormt al jaren een vaste waarde binnen de Almeerse horeca. Chef Bernhard is van origine Duits. Hij wil graag de wereld beter maken door lekker te eten. Als boerenzoon weet hij hoe belangrijk het is dat eten met liefde en respect voor de natuur wordt verbouwd. Geen wonder dat Brasserij de Berggerrie een fervent afnemer van de groenten van Utopia is.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website