Food and the city

Flevo Lokaal

Het aanbod in de hedendaagse supermarkt is uitgebreider dan ooit. Tienduizenden producten - het merendeel voedsel - vullen de schappen. Tegelijkertijd hebben we steeds minder connectie met de oorsprong van ons voedsel. Anders gezegd: de verbinding tussen consument en producent is verloren gegaan. Met het lokale merk 'Flevo Lokaal' wil Flevo Campus daar verandering in brengen.

De moderne supermarktconsument heeft geen connectie meer met de oorsprong van zijn voedsel. De soms bijna 30.000 verschillende producten die in een gemiddelde supermarkt te krijgen zijn komen hoofdzakelijk van grote voedselmultinationals. Producten van kleine, lokale producenten zijn er nauwelijks te vinden.

Kan dat niet anders?

Als het aan Flevo Campus ligt wel! Onder de noemer ‘Flevo Lokaal’ zijn vier producten, gemaakt door voedselproducenten uit de regio met lokale ingrediënten, nu verkrijgbaar in een select aantal Almeerse supermarkten. Flevo Lokaal wil zo ‘lokale voedselproductie’ uit de kleinschaligheid van regionale markten of speciaalzaken trekken en beschikbaar maken voor een breed publiek. Daarnaast biedt Flevo Campus met dit initiatief lokale ondernemers een unieke toegang tot het schap van de supermarkt. Het ultieme doel van Flevo Lokaal? Een vaste plek voor de producten van lokale voedselprocenten in het schap van de plaatselijke supermarkt! 


De producten

BR – bier maar dan korter

Brouwerij Stijl brouwt sinds 2015 allerlei speciaal bieren in Almere. Ze doen dit zo lokaal en circulair mogelijk: ze telen hun eigen hop op Utopia Eiland, verwerken oud brood van lokale bakkers in hun biertjes en recyclen veel van hun restafval. Voor hun gemout graan zijn ze echter steevast afhankelijk van grote mouterijen buiten de regio, of van geïmporteerde mout. Dus stelden we onszelf de vraag: kunnen we dat mouten niet gewoon helemaal overslaan? Ja dus! Flevo Campus betrok biotechnoloog Jorn Baan Hofman, en samen is het gelukt om een bier te maken met ongemout gerst. Het resultaat is ‘BR’, heerlijk verfrissend, gemaakt van 100% biologische gerst uit Flevoland én 20% duurzamer dan regulier gebrouwen bier!

Aardappel sambal

Jara Earth combineert fantastische Zuid Amerikaanse smaken met lokale Nederlandse ingrediënten. Valt er dan ook een Flevolandse combinatie te maken? Natuurlijk! Iconischer dan de Flevolandse aardappel wordt het niet. Maar voor de smaak van echte Surinaamse aardappelsambal zijn de madame Jeanette pepers een must. Zelfs die zijn in de Almeerse achtertuin te vinden, want bij ONZE Volkstuinen in Almere groeien ze gewoon aan de struik. Lekker pittig en heerlijk op de roti of als smaakmaker door rijst of bij stamppot. Helemaal clean label, dus beter voor mens en omgeving!

Ice-t

De ice-t van Flevo Lokaal komt uit de koker van de ondernemer Sharmila Baidjnath Misier. Deze ice-t is gebaseerd op sopropo, een van de mooiste producten uit de Surinaamse keuken. Gecombineerd met munt en gember zorgt dit voor een verfrissende frisdrank met pit. Trouwe fans wisten Sharmila al langer te vinden voor dit bijzondere drankje, maar het bleek lastig om een groter publiek te bereiken. Door ondersteuning vanuit het merk Flevo Lokaal krijgt Sharmila nu de kans om haar product in supermarkten te verkopen.

Chutney

Flevo Lokaal lanceert in samenwerking met Jara Earth ook een chutney met verschillende regionale ingrediënten: knoflook van Polderknoflook uit Lelystad, appels van Fruithal Smits uit Zeewolde en sopropo van ONZE Volkstuinen in Almere. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: waar de producenten hun ingrediënten meestal anoniem de grens over zien gaan, dragen ze nu direct bij aan smaak op het bord van de Almeerder en zijn zij in staat om feedback en waardering van hun eindgebruiker te krijgen. Andersom brengt de chutney van Flevo Lokaal Almeerders weer in contact met hun rijke, voedselproducerende achterland.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website