Food and the city

Voedsel uit eigen stadspark; maar hoe?

Stadslandbouw: het klinkt goed, maar er zijn flinke uitdagingen om het te laten werken. Onder andere in de logistiek. Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold en Flevo Campus zoeken nu naar een gezamenlijke logistieke oplossing voor Almere, met een sterke focus op duurzaamheid. Een oplossing die bovendien uitvoerbaar blijft wanneer meer partijen willen aansluiten.
  •  Leestijd 3 minuten
Stichting Weerwoud teelt capsicum

Velen zien het als een ideaal: voedselproductie in de stad organiseren. Denk aan fruit- en notenbomen in parken en langs wegen. En aan volkstuinen, schooltuinen en het inrichten van ‘loze’ ruimte. Waarom zou je recreatie en groenbeleving niet combineren met het duurzaam en gezond voeden van de stedelingen? Een win-win situatie, waarbij je het eten produceert op nagenoeg dezelfde plek als waar het uiteindelijk geconsumeerd wordt. Dat is nog eens een ‘korte keten’! Nog een voordeel is het aspect van educatie en verbinding: mensen zien weer waar hun eten vandaan komt en hoe het groeit.

Stadslandbouw heeft de wind mee in Flevoland. Denk bijvoorbeeld aan Oosterwold, één van de grootste stadslandbouwprojecten ter wereld. In deze duurzame woonwijk gebruiken de bewoners minimaal de helft van hun kavel voor voedselproductie. Maar ook kleinere initiatieven zijn in opmars, bijvoorbeeld in Almere, waar Stichting Weerwoud diverse groenten verbouwt op de stadstuinderij op Utopia Eiland.

Naast het aanbod groeit ook de vraag: het aantal Almeerse restaurants, supermarkten en maatschappelijke organisaties dat interesse heeft in deze lokaal geteelde groenten neemt toe. Een mooie ontwikkeling, maar het opschalen van de productie brengt ook een uitdaging mee: de logistiek.

KvK business challenge: Farm to Fork Distribution

Om het logistieke vraagstuk te tackelen, hebben Flevo Campus en Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold deze uitgezet in de KvK Business Challenge. Via deze challenge kon iedereen meedenken over een antwoord op de vraag: ‘Hoe kunnen we een duurzaam vervoer realiseren voor de distributie van stadslandbouwproducten in Almere?’

Via de website van de KvK Business Challenge konden eenvoudig tips, ideeën en oplossingen worden aangedragen, en dat gebeurde: de reacties varieerden van fietskoeriers met speciale bakfietsen tot aan software die de meest duurzame routes uitstippelt!

Inmiddels is de challenge gesloten en zijn de initiatiefnemers bezig met het beoordelen van alle reacties. Op woensdag 29 november zitten Flevo Campus en Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold om de tafel met de ondernemers van de beste ideeën. Tijdens deze bijeenkomst wordt een begin gemaakt met de uitwerking en -uiteindelijk- realisering van de meest duurzame oplossing.

Blijf op de hoogte

Benieuwd naar de definitieve oplossing voor het vraagstuk van Flevo Campus en Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold? Houd onze website in de gaten!

Meer weten over deze KvK Business Challenge? Stuur een berichtje naar Sem Roefs.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website