Food and the city

Verslag

“Aardappelpannenkoek met jam, lekker!”

Vorige week was de Week van de Schooltuin, een jaarlijks terugkerende week vol activiteiten voor scholen, gemeenten en schooltuinondersteuners in heel Nederland. Tijdens de Grote Pieperles op 9 april gingen de schooltuinkinderen op Utopia Eiland aan de slag met het poten van aardappelen. Ze deden dit onder leiding van Monique van Loenen, de nieuwe coördinator van de educatieve tuin.
  •  Leestijd 5 minuten
rejaul-karim-RUHLWWZbsFc-unsplash

Waar vorig jaar twee klassen van Almeerse OBS De Verwondering hier hun eigen tuintjes bewerkten, wordt het schooltuingebied nu ingezet als één gezamenlijke moestuin. De coördinatie van de educatieve tuin ligt in handen van Monique van Loenen, die daarmee het stokje overneemt van Dieuwer Duijf.

Verbinding en verwondering

Als ervaren natuurpedagoog is Monique gemotiveerd om mensen de natuur te laten ontdekken en hun verbinding er mee te versterken. Vooral werken met kinderen geeft haar veel energie. De coördinatie van een educatieve tuin is haar dan ook op het lijf geschreven. “Ik vind het leuk om kinderen te verrassen met wat je allemaal kan doen met en in de natuur. Met de schooltuinkinderen ga ik elke week wildplukken, en dan maken we iets lekkers met de opbrengst. Ik giet dat dan in de vorm van een soort “hoe overleef ik in de natuur”-spel”, vertelt ze. Er komt nu nog geen oogst uit de tuin, maar een rondje wildplukken levert ook genoeg op om iets mee te maken: zo maakten ze al een keer pesto en daslookboter, en tijdens de Pieperles: aardappelpannenkoeken!

Samenwerken met de natuur

Omdat de schooltuinen op Utopia Eiland zo’n succes waren tijdens De Floriade in 2022 zette Flevo Campus vorig jaar het initiatief door, in samenwerking met Stichting Weerwoud. Twee klassen van BBS De Verwondering uit Almere bewerkten het hele seizoen hun tuintjes, onder leiding van Dieuwer Duijf. Om méér kinderen en jongeren te kunnen leren samenwerken met de natuur is het lesprogramma voor dit jaar uitgebreid en geschikt gemaakt voor verschillende leeftijden.

Dieuwer deelt de overtuiging van Monique dat de natuur een rijke bron van levensonderhoud is. Vorig jaar zei hij daarover in een interview: “Ik denk dat we ons eigen voortbestaan ondermijnen door de manier waarop we nu met de natuur omgaan. En het hóeft niet, het kan ook anders. Als we met de natuur samenwerken kunnen we in óók onze levensbehoefte voorzien. Door kinderen dat mee te geven planten we hopelijk een zaadje voor de toekomst.”

Aardappels groeien niet aan een boom

Terug naar afgelopen dinsdag, en de Pieperles. De kinderen kregen aardappelen om zelf te ‘poten’ en leerden de ins en outs van het gewas. Geen overbodige luxe, want 1 op de 5 kinderen denkt dat aardappels aan een boom groeien! Daarna was er tijd om te spelen en maakten de kinderen aardappelpannenkoeken. Die aten ze met smaak op, met soms de meest bizarre toppings zoals mayonaise en suiker!

Het eerste blok van negen weken zit er inmiddels bijna op, en Monique heeft net vernomen dat dezelfde groep kinderen graag nog een blok doorgaat omdat ze het zo ontzettend leuk vinden. Supergoed nieuws, want de komende negen weken gaat er van alles bloeien en groeien in de tuin en kan er waarschijnlijk al het een en ander geoogst worden Ze kijkt tevreden: “op Utopia komen al mijn passies samen en tot hun recht. Ik verheug me op de rest van het seizoen.”

Monique kreeg vorige week ook een Groene Speld uitgereikt! De gemeente reikt Groene Spelden uit aan (maatschappelijke) organisaties en initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere.

twee jongens met kruiwagen

Meer weten over de educatieve tuin?

De lessen in de educatieve tuin zijn geschikt voor groepen kinderen van 9 tot 12 jaar (bijvoorbeeld via de bso), 13 tot 16 jaar, 16 tot 20 jaar (mbo) en voor (jong) volwassenen. Voor informatie over het lesprogramma en de mogelijkheden in de educatieve tuin kun je contact opnemen met Monique van Loenen.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website