Food and the city

Nieuws

Kinderen leren koken op school in unieke pilot

Sinds een aantal weken loopt er in Almere een unieke pilot: basisschoolklassen kunnen tegen een kleine vergoeding een educatieve kookworkshop krijgen waarin de kinderen leren over het belang van gezonde voeding, waar de ingrediënten vandaan komen én zelf een heerlijke warme groentelunch bereiden.
  •  Leestijd 3 minuten
handen

De pilot is een initiatief van Flevo Campus, Stichting Weerwoud en TommyTomato (een Haarlems bedrijf dat warme groentelunches levert aan basisscholen) en wordt ondersteund door gemeente Almere en Stad & Natuur. Het doel is om basisschoolleerlingen uit Almere door middel van kookworkshops op hun school enthousiast te maken over gezond en lokaal eten. De kooklessen worden gegeven door de ‘SoeperChefs’ van TommyTomato: professionals die hun vakkennis op enthousiaste wijze overdragen op de kinderen.

Chef Bastiaan Koenders werd in het najaar van 2022 de eerste SoeperChef. ‘Ik kende TommyTomato omdat ze warme lunches leverden aan de klas van mijn kinderen’, vertelt hij. Hij keek op de website, en was meteen enthousiast. ‘Ik wilde me al langer inzetten om kinderen te leren over voeding: waar het vandaan komt, wat het doet in je lichaam en hoe je een maaltijd klaarmaakt’, aldus Bastiaan. Hij ging met TommyTomato om de tafel, en voilà: het SoeperChef programma was geboren.

Door samen te koken leren ze ook vaardigheden zoals meten en wegen, hoeveelheden berekenen en taakgericht samenwerken

Hoe gaat een kookworkshop in zijn werk?

De SoeperChefs komen langs op school en verdelen de klas in drie groepen, die om de beurt gaan koken. Door met kleine groepjes te werken krijgt ieder kind voldoende aandacht en verloopt de les veilig. ‘De kinderen leren over smaken, texturen en gezond eten’, vertelt Bastiaan. ‘Ze mogen al vanaf groep 3 alles zelf doen: snijden, wegen, koken en bakken! En door samen te koken leren ze ook vaardigheden zoals meten en wegen, hoeveelheden berekenen en taakgericht samenwerken.’ Ze maken een beetje meer dan ze opeten, zodat ze vol trots een bakje mee naar huis kunnen nemen.

Pilot loopt na de zomervakantie door!

Alle scholen waar de SoeperChefs in het kader van deze pilot zijn geweest willen doorgaan met de kooklessen! Intussen is de looptijd van de pilot verlengd: na de zomervakantie kunnen nog zo’n 30 basisscholen in Almere profiteren van deze kookworkshops.

Screenshot 2023-03-09 at 15.52.20

Interesse? Wacht niet te lang!

Ben of ken je een basisschool in Almere die interesse heeft in een kookworkshop van TommyTomato? Neem contact op met Bastiaan Koenders of kijk op deze pagina. Vol=vol!

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website