Food and the city

Essaywedstrijd: Voedsel en de stad

Hoe mensen eten is allesbepalend voor de belangrijkste facetten van het leven. Voedsel vormt het startpunt van de relatie tussen mens en natuur, de economie, maar ook voor hoe mensen met elkaar omgaan. Heb jij een mening over het stedelijk voedselsysteem? En kan je die verwoorden in een scherp geschreven essay? Dan is Flevo Campus op zoek naar jou!
 •  Leestijd 8 minuten
Flevo Campus essay wedstrijd verkleind

Want het is weer tijd voor de jaarlijkse Flevo Campus essaywedstrijd! Na drie bijzonder succesvolle wedstrijden, waarvan de winnende essays zijn opgenomen in de jaarlijkse Flevo Campus essaybundel, zijn de verwachtingen bij de organisatie en jury dit jaar hooggespannen. Dus heb jij een verhelderend inzicht, een goede pen en de ambitie om gepubliceerd te worden? En wil je ook nog een leuke geldprijs winnen? Klim dan in de pen en doe mee!

Steeds minder mensen zijn verantwoordelijk voor de voedselvoorziening van steeds meer stedelijke monden.

Flevo Campus?

Flevo Campus is een kennisinstituut dat zich richt op stedelijke voedselvraagstukken. De campus ligt precies tussen een van de meest productieve akkerbouwgebieden ter wereld – de Flevopolder – en een ontluikende megastad – de Randstad. De ideale plek om met toegepast onderzoek, onderwijs en ondernemerschap het stedelijk voedselsysteem van de toekomst te creëren.

Flevo Campus richt zich nadrukkelijk op de stad. Zowel in Nederland als in de rest van de wereld wonen de meeste mensen in steden en stadsbewoners houden zich van oudsher niet bezig met voedselproductie. Dat is traditioneel het terrein van de agrariër en daarvan zijn er steeds minder. Dit betekent dat er steeds minder mensen verantwoordelijk zijn voor de voedselvoorziening van steeds meer mensen. Het betekent ook dat de omgeving en de cultuur waarin stedelingen eten de afgelopen decennia behoorlijk is veranderd. Flevo Campus wil het verleden en heden van het voedselsysteem kennen, duiden en daarmee de toekomst ervan voorspellen en verbeteren. 

Doe mee aan de Flevo Campus essaywedstrijd 2022! 

Sinds vorig jaar heeft de bundel een sterke sociaal-culturele inslag met bijvoorbeeld essays over de geschiedenis van de culturele representatie van de rookworst, voedsel als publieke zaak en de impact op de brede voedselcultuur van Deense sterrenrestaurant Noma.

Dit jaar is het thema van de bundel voedsel en de stad. Hoe je dat aanvliegt, mag je zelf weten. Gedrag, cultuur en identiteit zijn nadrukkelijk wenselijke invalshoeken, maar ook puur courante, meer journalistieke voorstellen worden gewaardeerd.

Spelregels

Ben jij de schrijver (in spe) die we zoeken? Dien dan uiterlijk 11 november 2022 jouw essayvoorstel in. Het voorstel dat je in eerste instantie schrijft, is een pitch van hoe jouw essay eruit gaat zien en is niet langer dan één A4’tje. Deze voorstellen worden beoordeeld door de jury die uiteindelijk de winnaars kiest. De winnaars mogen hun voorstel dan uitwerken tot een volledig essay dat op 1 februari 2023 af moet zijn.

Deze wedstrijdeditie worden er drie winnaars gekozen, in drie categorieën:

 • Opiniërend essay: een essay op basis van een sterke mening. De winnaar ontvangt €3.000.
 • Journalistiek essay: een courante, journalistieke productie. De winnaar ontvangt €3.000.
 • Studenten- of scriptieprijs: studeer je en heb je een inzicht opgedaan dat een essay verdient? Of schreef je een scriptie over een relevant onderwerp? Pas je idee of scriptie dan aan tot een essay en ontvang €1.750.

Bij het indienen van je voorstel dien je in het begeleidende formulier te beargumenteren waarom je voor de categorie hebt gekozen. Dit kan in een korte zin.   

Indienen 

Je kunt je essayvoorstel uitsluitend via dit formulier indienen. Voorstellen via e-mail of andere wegen worden niet in behandeling genomen. Kom je er niet uit met het formulier? Laat het ons dan weten via janno@flevocampus.nl.

En verder: rechten, plichten, publicatie, honorarium, uitzonderingen 

 • Iedereen mag meedoen, met uitzondering van de studentencategorie: hiervoor mogen alleen studenten of recent afgestudeerden zich inschrijven. Je essay dient dan gebaseerd te zijn op werk dat je tijdens je studie hebt gemaakt (en niet meer dan een jaar na afstuderen). Als student mag je wel meedoen aan de opinie en journalistieke categorieën. 
 • Indien jouw voorstel geselecteerd wordt, werk je jouw essay verder uit in opdracht van Flevo Campus.  
 • Uitkering van het honorarium geschiedt na het tijdig inleveren van het definitieve werk. 
 • De deadline voor het definitieve werk is 31 januari 2023 
 • Het definitieve werk is tussen de 2.500 en 4.000 woorden lang. 
 • Het definitieve werk wordt op zijn eigen merites beoordeeld. Als de redactie van de essaybundel besluit dat het werk van onvoldoende kwaliteit is, wordt het niet in de bundel opgenomen. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, maar de beslissing ligt volledig bij de redactie. Met het winnen van de essaywedstrijd win je dus het voornemen om gepubliceerd te worden, maar niet het recht.  
 • In het geval dat het stuk om wat voor reden dan ook niet in de bundel wordt opgenomen, wordt het honorarium gehalveerd. 
 • Niet geselecteerde essayvoorstellen blijven van de auteur. Flevo Campus hoopt nadrukkelijk dat auteurs die niet winnen proberen hun stuk elders gepubliceerd te krijgen. Mocht dit lukken dan zal Flevo Campus in eigen communicatie of op social media aandacht besteden aan het elders gepubliceerde essay.  
 • Het essay wordt gepubliceerd in een bundel waarin ook in opdracht geschreven essays van gerenommeerde auteurs worden opgenomen.  
 • De bundel komt halverwege 2023 uit. Dit is de vijfde editie in een reeks Flevo Campus essaybundels. Lees hier meer over Foerageren of fabrieksworst (2022), Veerkracht als opdracht (2020), Over eten (2020), Boze boeren, LED-lampen en kipdino’s (2019) De buik van de stad (2018). Let op: sommige van de bundels zijn hier ook gratis te downloaden!

Deze essaywedstrijd is aangemeld bij Schrijverspunt en Schrijven Online.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website