Food and the city

Tips voor een goede essaypitch

Flevo Campus is altijd op zoek naar de beste essays over voedsel en de stad. Heb je een voorstel, maak dan een pitch. Hieronder vind je tips over hoe je een succesvolle pitch kan opstellen.

Uiteraard kan een pitch niet altijd aan al deze criteria voldoen, maar om je op weg te helpen:  

  1. Het onderwerp sluit aan op een actualiteit of heeft echt nieuwswaarde.  
  2. De pitch heeft een of meerdere hoofdpersonen met wie je je kunt verbinden, die je het verhaal in trekken.
  3. Je hebt al een idee over het verhaal dat je wilt vertellen. En als je een heel onderzoekend stuk wilt schrijven, kun je de contouren van je zoektocht beeldend beschrijven. Wat hierbij vaak helpt is een sterke anekdote, waarvanuit je kunt exptrapoleren.
  4. De pitch heeft drama: er staat iets op het spel, er zijn winnaars en verliezers, voor-en nadelen. Het verhaal moet een zekere gelaagdheid hebben, spanning oproepen en liefst verrassen. Niks zo saai als een verhaal dat je volledig kunt voorspellen.
  5. Je kunt in een pitch uitleggen wat jouw persoonlijke fascinatie voor het onderwerp is, of je betrokkenheid. Dus: uitleggen wat jou intrigeert, verbaast, kwaad maakt. En: waarom jij het dus moet schrijven
  6. Je hebt geïnvesteerd in het onderwerp in de vorm van research. Dat betekent dat je al een context kan bieden, dus cijfers, of een voorgeschiedenis.

Bovenstaande is nadrukkelijk een hulpmiddel. Het is zeker geen checklist. We kunnen ons zelfs voorstellen dat je een goede pitch schrijft die helemaal geen gebruik van dit lijstje maakt. Dus doe er je voordeel mee, maar laat je er niet door intimideren!

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website