Food and the city

Nieuws

Donderdag: bijeenkomst over voedselzekerheid in Nederland

Voedselzekerheid is een begrip dat aangeeft hoe zeker het is dat je voldoende en voedzaam gevoed wordt. Dat is in Nederland niet echt een probleem meer, zou je denken. Maar in werkelijkheid is het een serieus probleem. Daarom organiseert Flevo Campus deze week een themamiddag over het onderwerp.
Volkskantine

“Er is steeds meer aandacht voor gezonde en duurzame voeding, en toch slagen we er niet in om iedereen beter te laten eten. Niet alleen blijft het aantal mensen met leefstijl-gerelateerde ziekten (bijvoorbeeld: obesitas en diabetes type 2) stijgen, ook de gezondheidsverschillen nemen toe. Kort door de bocht: wie geld heeft en langer heeft kunnen studeren, eet gezonder dan iemand met minder geld die praktisch is opgeleid. Daar komt bij dat ongezond voedsel goedkoop, genormaliseerd, gesubsidieerd en overal aanwezig is, terwijl verse, gezonde en duurzame producten en horeca duurder en exclusiever zijn. Die werkelijkheid verander je niet met leefstijlinterventies, informatiecampagnes, convenanten met de industrie en ruimere zorg achteraf.

Hoe dan wel? Ik denk dat we een nieuwe invulling van het begrip voedselzekerheid nodig hebben, die recht doet aan de sociale, ecologische en democratische vraagstukken van deze tijd.”

Zo begon Floris Visser zijn essay dat hij schreef voor de vierde Flevo Campus essaybundel, die begin vorig jaar uitkwam. Het vormt ook de basis waarop Visser, in samenwerking met Flevo Campus, zijn concept De Volkskantine uitwerkte in een pilotproject van een jaar: een publieke voedselvoorziening in de binnenstad van Almere, waarin werd onderzocht wat ervoor nodig is om èn gezond, èn duurzaam, èn qua prijs concurrerend met fastfood eten te serveren. Zou het niet mooi zijn als van gezond en duurzaam eten een basisvoorziening gemaakt kan worden, vergelijkbaar met sociale woningbouw of openbaar vervoer? Immers: we moeten allemaal eten, daarin zijn we gelijk. Dus waarom regelen we het dan niet beter?

Aanstaande donderdag (details hieronder) organiseert Flevo Campus een bijeenkomst om de lessen van de pilot te trekken. Maar de themadag is breder, want de betaalbaarheid van voedsel staat door inflatie en stijgende energieprijzen bijzonder onder druk. En dat drijft meer en meer mensen richting te weinig en te ongezond voedsel.

‘We ontdekten al snel hoeveel armoede er is en hoeveel effect dat heeft op gezondheid.’ - Bas Turk, oprichter van Tommy Tomato.

Sociaal ondernemers

Floris Visser zal tijdens de bijeenkomst de lessen die hij heeft geleerd in Almere delen en ingaan op wat de volgende stappen en plannen zijn. Daarnaast komt een keur aan sociaal ondernemers aan het woord. Abdelhamid Idrissi opende in Amsterdam een supermarkt waar mensen in acute armoede gratis boodschappen kunnen doen. Bas Turk van Tommy Tomato zocht een manier om minder tijd kwijt te zijn met broodjes voor zijn drie kinderen te smeren, wat uitmondde in een stichting die warme lunches vol groente levert op basisscholen. Voor alle kinderen, ook hen van wie de ouders het niet kunnen betalen. En tot slot Don Varekamp die met zijn app Food Counts twee vliegen in één klap wil slaan door voedselverspilling tegen te gaan én te zorgen dat mensen met een kleine portemonnee tegoed kunnen besteden in een gewone supermarkt.

Zowel Idrissi, Turk als Varekamp zijn sociaal ondernemers in hart en nieren en zien het ondernemerschap als manier om het complexe en paradoxale probleem van voedselzekerheid in een voedselrijk land als Nederland aan te pakken. Toch zal een terugkerende vraag op de bijeenkomst zijn welke rol de overheid moet spelen. Want als meer dan de helft van de bevolking van een land kampt met overgewicht, verzaakt de overheid zijn zorgplicht dan niet gewoon?

Bijeenkomst op de campus

De bijeenkomst (aanstaande donderdag om 16.00) is de eerste die Flevo Campus organiseert in het Natural Pavilion, het nieuwe hoofdkwartier van Flevo Campus. De toegang is gratis, en naderhand is er een borrel met kleine hapjes van Waste to success uit Lelystad (ook betrokken bij het Food Pioneers Program van de campus ). Dus zorg dat je erbij bent!

Wel graag even aanmelden via de link!

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website