Wat
Bijeenkomst met bijdragen van o.a. Floris Visser, Abdelhamid Idrissi, Bas Turk en Don Varekamp
Bijeenkomst met bijdragen van o.a. Floris Visser, Abdelhamid Idrissi, Bas Turk en Don Varekamp
Natural Pavilion
Arboretum West
Almere
Op donderdag 2 maart organiseert Flevo Campus een bijeenkomst over het thema voedselzekerheid. Want hoewel iedereen moet eten, heeft niet iedereen gelijke toegang tot goede en gezonde voeding. Wat je eet wordt door veel factoren bepaald. Factoren die mensen niet altijd zelf in de hand hebben: inkomen, het aanbod in de wijk, je zogenaamde ‘voedselvaardigheden’ en of je goed in je vel zit. Dus wat kunnen we doen om voedsel eerlijker en rechtvaardiger te maken?
Tijdens deze bijeenkomst gaan we in gesprek met ondernemers die praktische oplossingen bieden die op korte termijn bijdragen aan een gezondere toekomst. Tegelijkertijd blikken we met initiatiefnemer Floris Visser terug op het testjaar van de Volkskantine in Almere, waarbij we een jaar lang hebben onderzocht hoe een basisvoorziening voor betaalbaar, goed eten eruit kan komen te zien.
Floris Visser volgde het Dutch Art Institute (MA) en studeerde eerder Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen en daarna Taal- en Cultuurstudies (BA). Hij is bedenker en uitvoerder van De Volkskantine, een basisvoorziening voor goed en gezond eten. In De Volkskantine kun je een gezonde en duurzame maaltijd eten voor de prijs van een snackbarmaaltijd.
Abdelhamid Idrissi studeerde Bouwkunde maar kwam na zijn studie tot het besef dat hij kwetsbare kinderen wilde helpen. Hij richtte Stichting Studiezalen op, werd in 2019 gekozen tot Amsterdammer van het Jaar, is Professor of Practice voor Diversiteit & Inclusie bij de Hogeschool van Amsterdam én bedenker en oprichter van Supermarkt FRIS, waar arme gezinnen gratis boodschappen kunnen doen.
Bas Turk is (sociaal) ondernemer en mede-oprichter van Tommy Tomato. Dit bedrijf bezorgt betaalbare warme lunches vol groenten op basisscholen. Elke lunch bevat 60-100% van de ADV groente.
Don Varekamp deed HBO Rechten aan de Hogeschool van Amsterdam en is bedenker en maker van Foodcounts, de app die voedselverspilling tegengaat en voedselgelijkheid bevordert.
Van 5 t/m 21 september is op de Stadsboerderij Almere negen keer de locatievoorstelling Grondproeven te zien. In een pop-up restaurant wordt tussen de kuubkisten gespeeld, gemusiceerd en gekookt. In de voorstelling schetst Theatergezelschap 5eKwartier de transitie in de akkerbouw vanuit het perspectief van een familiebedrijf.
Meer informatie & ticketsDe Stadsboerderij
Kemphaanpad 14
1358 AC ALMERE
Samen met vele partners motiveren we tijdens de Verspillingsvrije Week Nederlanders extra om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. Door heel Nederland worden er verschillende verspillingsvrije voedselactiviteiten georganiseerd. Doe jij ook mee?
Door heel Nederland
Op zondag 6 oktober doet Flevo Campus mee aan het Weekend van de Wetenschap. Kinderen kunnen in het Natural Pavilion meedoen aan diverse workshops, leren over verschillende smaken en een kijkje nemen in het openbare voedselstadspark op Utopia Eiland.
NATURAL PAVILION
ARBORETUM WEST
ALMERE
Gratis
Voedselondernemers opgelet: in een uniek project dat begin 2025 gaat lopen kun je samen met studenten van de opleiding Communicatie bij Hogeschool Windesheim je onderneming een boost geven! Kom naar de inloopmiddag en laat je informeren over de mogelijkheden voor een gratis APK van je merk, product of bedrijf.
NATURAL PAVILION
ARBORETUM WEST
ALMERE
Gratis
Closing event of the sixth edition of our Food Pioneers Program. Come and meet the pioneers and watch them pitch their product or business to an expert panel. The Pioneers' products will be on display, so lots of tasting to be done!
Natural Pavilion
Arboretum West
Almere
gratis