Food and the city

Nieuws

De winnaars van de essaywedstrijd 2023

Dit zijn de winnaars van de jaarlijkse Flevo Campus essaywedstrijd. De nieuwe bundel met hun essays zal in mei van dit jaar verschijnen.
Winnaars Flevo Campus Essaywedstrijd 2020

De jaarlijkse Flevo Campus essaywedstrijd (hier de link naar de meest recente) is zolangzamerhand een vaste waarde in de Nederlandse voedseljournalistiek aan het worden. De wedstrijd is toegankelijk voor iedereen met een mening over het voedselsysteem van de toekomst en werd in 2022 voor de vierde keer georganiseerd. In mei van 2023 zal de nieuwe bundel uitkomen, met daarin de prijswinnende essays en daarnaast ook bijdragen van wetenschappers, denkers en journalisten. Flevo Campus organiseert de wedstrijd om nieuw talent te zoeken, onderzoek en het wetenschappelijk discours te faciliteren, en te zien welke thema’s in de maatschappij leven. 

Zestig inzendingen met een sociaal-culturele inslag

Dit jaar was het thema van de essaywedstrijd ‘heden, verleden en de toekomst van ons voedselsysteem’. Ook legden we de nadruk op essays die het vraagstuk niet zozeer als een productievraagstuk benaderen; een meer sociaal-culturele inslag. De jury, bestaande uit Anke Brons (Wageningen University & Research, Floris Visser (De Volkskantine en winnaar van vorig jaar), Lenno Munnikes (Flevo Campus) en Janno Lanjouw (Flevo Campus) stond voor een uitdagende taak om alle zestig inzendingen te beoordelen op originaliteit, perspectief op analyse en leesbaarheid. Geen gemakkelijke klus!

De beste essays in de categorieën journalistiek, opinie en student.

En dan nu… de winnaars..!!

Aspirerende essayisten konden in drie categorieën meedingen naar de winst, de winst zelf bestaande uit publicatie in de jaarlijkse Flevo Campus essaybundel (met alle aandacht en eerbied die daarbij komt kijken) en een aantrekkelijk honorarium. De categorieën zijn: journalistiek, opinie, en student

Journalistiek

Max Wastiaux is visserijgeograaf, werkt een tijd voor de Nederlandse NGO Good Fish Foundation en heeft een grote interesse in… de paling. Daarin staat hij niet alleen: de slangachtige vis fascineert wetenschappers al sinds mensenheugenis vanwege zijn raadselachtige levensloop. In de afgelopen decennia is de palingstand echter ingestort (zo’n 95 procent verdween ten opzichte van de jaren ’80 van de vorige eeuw). Tegelijkertijd blijven mensen de paling eten.

De paling is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Vroeger voedsel voor de
armen, tegenwoordig een delicatesse waar mensen van over de hele wereld voor omreizen. In zijn inzending Het palingoproer onderzoekt Max hoe Nederlands deze vis eigenlijk is, wat er schuil gaat achter het oer-Hollandse broodje paling en of we dat in toekomst nog wel kunnen blijven eten.

Opinie

De jury was aangenaam verrast door het originele voorstel van Vera Hoveling, mediakunstenaar en student artificiële intelligentie. In haar voorstel Een koe voor chocolademelk onderzoekt Vera de emotionele en systematische vervreemding die het huidige voedselsysteem zo kenmerkt. Want: wie weet er nu eigenlijk echt waar zijn voedsel vandaan komt?

Voor haar analyse gaat Vera op bezoek bij ‘de radicalen’. ‘Dat vind ik mooi’, schrijft Vera in haar inzending, ‘omdat radix in het latijn wortel betekent.’ Wat zijn dus de wortels van de wortels in de supermarkt? En wat betekent het dat we niet weten waar die vandaan komen of hoe die groeien?

Student

Maura Doorenbosch studeert Asian Studies in Leiden en schreef een essayoorstel dat vrijwel naadloos binnen het Flevo Campus curriculum past. Het gaat over de culturele nalatenschap en toekomst van de Indonesische toko binnen het Nederlandse straatbeeld. Hoelang is er nog een traditionele toko in iedere stad of dorp te vinden?

Flevo Campus focust op de culturele connotaties van voedsel en veranderingen daarin, onder andere met het langlopende project toko van de toekomst. Maura’s inzending wekte dan ook meteen de interesse van de jury.

De jury feliciteert de winnaars van harte en ziet reikhalzend uit naar de eindresultaten. Voor de overige ruim 50 inzenders geldt dat zowel de organisatie als de jury hen van harte wil bedanken voor de getoonde inzet.

Voor wie nieuwsgierig is naar de bundel: die wordt op 1 mei verwacht.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website