Food and the city

Nieuws

Terugkijken: Sopropo onder glas, ‘natte teelt’ en de toko van de toekomst

Voor het tweede jaar op rij organiseerden we een digitale Meet-Updag, waarop voedselexperts samenkwamen om de belangrijke voedselonderzoeken en -ontwikkelingen te bespreken. Dit maal spraken we met Silvia Anthonj over de wijnbouw in Flevoland, vertelde Ayella Spaapen over het telen van zilte groenten en kruiden, praat Karin Senf ons bij over onderzoek dat wordt gedaan met de bittere groente sopropo and participents of the Flevo Campus Think Tank 2021 are presenting their food paragraph.
  •  Leestijd 5 minuten
lenno

Flevo Campus Meet-Updag 2021

Voor het tweede jaar op rij organiseerden we een digitale Meet-Updag, waarop voedselexperts samenkwamen om de belangrijke voedselonderzoeken en -ontwikkelingen te bespreken.

Wat zijn Flevo Campus Meet-Ups?

Flevo Campus ontwerpt het stedelijk voedselsysteem van de toekomst. We faciliteren onderzoek en organiseren digitale en fysieke bijeenkomsten (‘meet-ups’ dus) waar voedselexperts uit binnen- en buitenland bij elkaar komen om onderzoeken en ontwikkelingen te bespreken. Dit doen we het hele jaar door, en één dag per jaar komen we samen voor een digitale Meet-Up ‘marathon’: De Meet-Updag. Op deze dag komt een vijftal onderwerpen aan bod en spreken we verschillende experts (van boeren tot onderzoekers tot beleidsmakers). Kijkers kunnen digitaal vragen stellen aan deze voedselexperts.

Wat is Flevo Campus?

Wat doet Flevo Campus? Wat staat er allemaal op de rol in 2021? Wat zijn typische voorbeelden van Flevo Campus-onderzoek? Lenno Munnikes, Programmadirecteur van Flevo Campus legt het allemaal uit.

Wijnbouw in Flevoland 

Silvia Anthonj verbouwd druiven op zeven meter onder zeeniveau op haar kleine wijngaard. De bodem in Nederlands jongste provincie staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Nu schijnen er ook hele specifieke gisten te leven. Wat doet dat met smaak? Onderzoeker Sijmen Schoustra van Wageningen University & Research gaat dit het komende jaar onderzoeken. Zou het bestaan van deze gisten in combinatie met de unieke bodem een zogenaamde BOB – een ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ – kunnen opleveren? Met andere woorden, kan Flevolandse wijn (en mogelijk ook andere producten) een geografische bescherming krijgen? Chablis van de polder?

Natte teelt

Kan je viskweek combineren met de teelt met zilte groenten en kruiden? Voor dit onderzoek, onder leiding van Ayella Spaapen (Aeres Hogeschool) wordt uitgezocht welke groenten en kruiden diverse zoutgehaltes kunnen verdragen en of algen mogelijk een rol kunnen spelen in hetzelfde systeem. Edwin Tromp van Tromp Aquafarming neemt samen met twee andere Flevolandse bedrijven, Algaspring en Aquagrow, deel aan dit onderzoek.

Sopropo onder glas

Horizon Flevoland doet onderzoek naar het verlengen van de houdbaarheid van sopropo die wordt geteeld in het kader van het Green Health Solutions-project. Projectleider Karin Senf praat ons bij over het onderzoek. De sopropo (ook wel bittergourd genoemd) wordt in door het Almeerse bedrijf Onze volkstuin in onverwarmde kassen geteeld – daardoor is de sopropo niet het gehele jaar beschikbaar. Chef en kookboekenschrijfster Judith Cyrus is daarom gevraagd om op zoek te gaan naar manieren om de houdbaarheid te verlengen. Judith groeide op met sopropo en ontwikkeld een aantal recepturen die eer doen aan de Surinaamse cultuur. Naast Karin en Judith, schuift ook antropoloog én programmadirecteur van Flevo Campus, Lenno Munnikes aan.

Flevo Campus Think Tank 2021

The participants of the Flevo Campus Think Tank, consisting of young food professionals and -students, will present their ‘food paragraph’, as input for the Dutch government as advice for food policies after the elections in March 2021. Hans Rutten of the Dutch Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality will be (digitally) present to receive the first copy.

Voertaal: English

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website