Food and the city

Verslag

Een shotje sopropo voor je weerstand

Placeholder graan

En hij wordt dus ook in Almere geteeld?

“Yes, want ook in Nederland is er veel vraag naar sopropo. De vraag was altijd al groter dan het aanbod, maar door het importverbod vanuit Suriname werd de ‘polder-sopropo’ de afgelopen jaren nog relevanter. In Almere, maar ook in Amsterdam, wonen veel mensen met een Surinaamse achtergrond. Voor hen is sopropo een heel belangrijke groente op het menu.” 

Wat voor soort groente is het?

“Er bestaan heel veel soorten sopropo, maar hier in Almere wordt geëxperimenteerd met de variant die ik het beste ken: de iets langere variant, bekend als de Surinaamse variant. Sopropo is voedzaam, gezond, een beetje bitter. Niet alleen in Suriname, maar in het hele Caribische gebied wordt hij veel gegeten. Zeker drie keer per week staat hij op het menu bij een gemiddeld gezin daar. De bitterheid, waar we in Nederland vaak nog aan moeten wennen, betekent juist dat het een gezonde groente is. In Suriname worden er geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend.”

Blijven die eigenschappen dan eigenlijk wel behouden, als je een tropische groente op Nederlandse bodem gaat telen?

“Ook dat is een vraag waar onderzoek naar gedaan wordt. Normaalgesproken bevat sopropo uit tropisch gebied ontzettend veel goede voedingsstoffen. Twee keer zoveel caroteen als broccoli, om maar iets te noemen. Maar behoudt de groente die voedingswaarde als je ‘m in een Flevolandse kas laat groeien? Daar doet Horizon Flevoland ook onderzoek naar.” 

Denk je dat sopropo ook voor Nederlanders zonder Surinaamse achtergrond interessant kan zijn?

“O, zeker! Ik zie nu al gebeuren dat het een superfood gaat worden. Een shotje sopropo voor je weerstand. Aan de bitterheid zullen mensen moeten wennen, net als met witlof, je houdt ervan of je houdt er niet van. Maar wat betreft zowel smaak als voedingswaarde is sopropo een hele fijne groente. Van quinoa dachten we eerst ook dat het vogelvoer was, maar nu wordt het omarmd door mensen die gezonder willen eten. Zo kunnen we sopropo ook gaan omarmen, dat weet ik zeker.”

Vind je het een goede zaak dat Surinaamse groenten in Nederland geteeld worden? Is het niet juist ook een vorm van toe-eigening?

“Nee, dat is een super goed idee. Op die manier kunnen we de wereldwijde CO2-uitstoot verlagen, want er hoeft dan minder geïmporteerd te worden. Bovendien wordt de groente daarmee toegankelijk voor een veel groter publiek. Maar ik begrijp je vraag wel, want het kan ook gevoelig liggen, ‘Nederlandse sopropo’. We moeten goed kijken hoe we een samenwerking kunnen opzetten met de mensen aan de andere kant van de oceaan. Kennisdeling is daarbij essentieel. Er zou een eerlijke overdracht moeten plaatsvinden, het moet niet zo zijn dat Nederland de groente simpelweg claimt en overneemt. Om te beginnen is sopropo natuurlijk gewoon een Surinaams woord!” 

De vraag is groter dan het aanbod, zeg je, maar de groente is in Nederland alleen tijdens de zomermaanden te telen, in een onverwarmde kas. Wat nu? 

“Dat is precies waarom we onderzoek doen naar manieren om sopropo langer te bewaren. Bijvoorbeeld door ‘m in te maken of te fermenteren. Begin mei komt de nieuwe oogst uit de kas en gaan we weer verder met de experimenten die daar vorig jaar mee zijn opgezet. We hopen dan in augustus het onderzoek af te ronden.” 

Kan je iets meer vertellen over dat inmaken en fermenteren? 

“Fermenteren is natuurlijk al zo oud als de wereld en met sopropo gebeurde het ook al heel lang. De groente is er niet alleen langer houdbaar door, maar wordt er ook toegankelijker van. Je blijft de bittere smaak houden, maar iets minder extreem. In Suriname wordt sopropo ook ingemaakt: in mijn nieuwe kookboek staan ook recepten met sopropo-in-het-zuur.” 

 

Meer weten over deze bittere groente, die zo essentieel en geliefd is in de Surinaamse keuken(s)? En over onderzoek naar de medicinale werking van sopropo? Neem dan een kijkje op de webpagina van Green Health Solutions

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website