Food and the city
Graan tarwe

Het Graan van de Toekomst

Granen vormen het fundament van het agrarisch systeem. Meer dan de helft van de calorieën die mensen tot zich nemen is afkomstig van rijst, maïs en tarwe – allemaal graansoorten. Maar er zijn veel meer granen, denk aan rogge, spelt, maar ook in Nederland niet zo bekende soorten als teff (wellicht bekend van de enjera pannekoeken uit de Ethiopische en Eritreese keukens) of bijzondere tarwesoorten als emmer. Granen worden bovendien veel geteeld om als veevoer te dienen. De menselijke afhankelijkheid van granen is daarom niet te overschatten.

Flevo Campus onderzoekt alternatieve manieren van graanconsumptie om te kijken of die kunnen leiden tot een gezonder of duurzamer voedselsysteem. Om maar een voorbeeld dicht bij huis te noemen: akkerbouwers in Flevoland specialiseren vooral in wortels, uien en aardappelen. Maar eens in de (meestal) vier jaar planten ze op elk perceel tarwe. Dat moet, omdat tarwe een gunstig effect heeft op het bodemleven. Tarwe is een zogeheten 'rustgewas'. Maar de tarwe die van die velden komt, wordt meestal gebruikt om dieren te voeren. Zouden we met die oogst ook mensen te eten kunnen geven?

In het najaar van 2024 start Flevo Campus een serie publieksbijeenkomsten in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam waarin deze en andere grote vragen over granen aan bod komen. Kunnen we granen meer waarderen, door ze anders te gaan eten? Wat kunnen we allemaal nog meer maken van het gewas op wiens schouders het hele voedselsysteem rust?

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website