Monique beheert de website en social media kanalen van Flevo Campus. Ze schrijft achtergrond artikelen, interviews en maakt samen met collega Mette Beerda content over onder andere events en programma’s.
Onlangs werd de Flevo Campus Denktank 2024 afgesloten met een event waar de deelnemers hun visie over 'Het Bord van Morgen' met elkaar deelden. Aansluitend waren vertegenwoordigers van lokale hbo en mbo's en de gemeente Almere uitgenodigd om te komen brainstormen over de toekomst van voedselonderwijs, en over het doorontwikkelen van programma's zoals de Denktank.
Voor het Low Food Lab Mycelium experimenteerden acht creatieve deelnemers vier maanden lang met mycelium eiwit. Afgelopen vrijdag presenteerden ze hun resultaten tijdens de wrap up van dit lab in Amsterdam. Mycelium blijkt een verbluffend veelzijdig ingrediënt, dat zich gemakkelijk laat verwerken in zowel zoete als hartige toepassingen.
Van 10 tot 16 februari vond een bijzondere actie plaats in de Ekoplaza Almere. Klanten ontdekten een innovatieve en smakelijke manier om meer bonen aan hun eetpatroon toe te voegen. Dit was geen toevallige actie, maar een wetenschappelijk onderbouwde gedragsinterventie van Flevo Campus, die als doel heeft de eiwittransitie te versnellen.
Met nog een paar weken te gaan tot de slotbijeenkomst van het Low Food Lab Mycelium spreken we deelnemer Emile Samson. De fermentatiespecialist en miso-fanaat ontwikkelt voor dit Lab drie verschillende producten met mycelium eiwit. Als het aan hem ligt krijgen fermentatie en miso in de toekomst een veel groter podium.
Grondstof van de toekomst?
Flevo Campus onderzoekers Mette Beerda en Vera Stoop onderzochten met behulp van context mapping de houding en het gedrag van consumenten rondom bonen in de supermarkt. Context mapping brengt onbewuste associaties, voorkeuren en gedragingen in kaart. Het resultaat? Een schat aan inzichten in hoe er naar bonen wordt gekeken, en daardoor kansen voor supermarkten en voedselproducenten.
Afgelopen dinsdag startte een nieuw Low Food Lab waarin de deelnemers gaan experimenteren met mycelium eiwit. Ze kregen ieder een blok van twee kilo mee met de opdracht om te onderzoeken of er nieuwe toepassingen, of misschien zelfs een nieuwe productcategorie, te bedenken valt voor deze grondstof.
Een breed consortium van kennisinstellingen, bedrijven en overheden heeft de handen ineengeslagen voor project PPS Drijvende Delta's. Binnen dit innovatief project worden de komende vier jaar mogelijkheden onderzocht van drijvende plantaardige voedselproductie als antwoord op klimaatverandering en voedselzekerheid in laaggelegen deltagebieden.
Leonie Ruhe brengt met haar merk MamasChai een theedrank op de Nederlandse markt met de authentieke smaak van Indiase Masala chai. Haar deelname aan het Food Pioneers Programma bracht haar even terug naar de basis: waarom is ze het merk begonnen, voor wie maakt ze het en wat zijn haar doelen voor de langere termijn?
In onze serie over Food Pioneers vandaag aan het woord: Tjerk Zumpolle van Fermi Foods. Fermentatieproducten zijn goed voor darmflora, lang(er) houdbaar en duurzaam, maar Fermi Foods breekt vooral een lans voor hun rol als smaakmaker. 'Een eetlepel van een van onze producten geeft al ongekende diepgang, complexiteit en balans aan een gerecht'.
In de serie portretten van Food Pioneers vandaag: Tex Dissen. Met haar bedrijf Fermentex brengt ze kombucha's en kimchi op de markt, maar haar ambitie reikt verder: ze opent binnenkort haar eigen fermentatiestudio, en droomt van een fermentatie community.