Food and the city

Nieuws

Landbouwminister Piet Adema: ‘Verduurzaming van de landbouw is een zaak van de hele keten'

Minister Adema was gisteren te gast bij De Nieuwe Boerenfamiliedag in Natural Pavilion in Almere. Het event vormde de afsluiting van het Boerenversneller programma en werd georganiseerd door Food Hub, een partner van Flevo Campus.
  •  Leestijd 5 minuten
foto: Tess Jansen

Stel je bent boer en wil het roer omgooien: minder vee, duurzame stallen, een zorgboerderij beginnen of een boerencamping. Als je geen mensen in je netwerk hebt waar je mee kunt sparren en die je op weg kunnen helpen, hoe krijg je het dan van de grond? Platform De Nieuwe Boerenfamilie (een initiatief van Food Hub) biedt in het programma De Boerenversneller elk jaar een aantal boeren de gelegenheid om in negen maanden tijd op zoek te gaan naar innovatiemogelijkheden binnen hun bedrijf. In een reeks workshops en trainingen maken ze, met hulp van het uitgebreide netwerk van De Nieuwe Boerenfamilie, een toekomstbestendig bedrijfsplan.

Gisteren waren de deelnemers aan de Boerenversneller editie 2022 bij elkaar in het Natural Pavilion voor een bijzondere afsluiting van het programma. In drie rondes pitchten zij hun (ideeën voor hun) bedrijven aan een telkens wisselend groepje geïnteresseerden uit het publiek. Wanneer gespreksleider Jonathan van der Geer in het panelgesprek na de pauze twee deelnemers van eerdere Boerenversneller edities vraagt naar hun struikelblokken, is het eensgezinde antwoord: de gapende kloof tussen stad, platteland en politiek. En dan vooral het geringe draagvlak voor innovatieve boeren bij overheden en belemmerende regelgeving.

'Verduurzaming van de landbouw moet door de hele keten gefaciliteerd worden'

Minister van landbouw Piet Adema, die als verrassingsgast is aangeschoven, begrijpt dat probleem. Hij geeft een voorbeeld van een boer die op zijn bedrijf kinderopvang wil aanbieden, daar een goede boterham mee kan verdienen maar door de gemeente wordt teruggefloten omdat kinderopvang niet onder het bestemmingsplan voor de boerderij valt. “Als boeren nieuwe inkomstenbronnen willen creëren moeten ze niet in de weg worden gezeten door regelgeving”, meent hij. Een grote groep ‘gangbare’ boeren willen pas over innovatie nadenken als er een landbouwakkoord is. Boeren die wél de rol van pionier willen vervullen moeten gesteund worden. “Verduurzaming van de landbouw is niet alleen een taak van boeren. Brede verduurzaming moet worden gefaciliteerd door de keten als geheel. Dus bijvoorbeeld ook door supermarkten.”

Wat zou een goede volgende stap zijn in het verduurzamingsproces van de landbouwsector? Initiatiefnemer van De Nieuwe Boerenfamilie Joris Lohman ziet een landelijk platform voor zich, waar boeren terecht kunnen met alles waar ze tegenaan lopen bij het innoveren. Het liefst meldt hij zich op korte termijn met een aantal stakeholders in Den Haag om te proberen dat platform te realiseren. Wat vindt de minister? “Ik denk dat ik begin met deze 14 boeren uit te nodigen om naar Den Haag te komen voor koffie en een goed gesprek.”

 

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website