
Ben je een ondernemer uit Flevoland met een innovatief idee om het voedselsysteem te verduurzamen, maar loop je tegen de grenzen aan van je eigen onderzoekscapaciteiten? Vraag een voucher voor onderzoek en innovatie aan ter waarde van maximaal 7.500 euro!
Happy Goats Goodness maakt ijs van geitenmelk. Geitenmelk is namelijk veel makkelijker te verteren en daarom ook beter geschikt voor mensen met een lactoseintolerantie En dat zijn er veel meer dan je misschien denkt. Dankzij de kennisvoucher van Flevo Campus konden deze gezondheidsclaims wetenschappelijk worden onderbouwd.
Vers geoogste groenten worden meestal gewassen voor ze naar de winkel gaan. De Flevolandse machinebouwer MCR Machinery ontwikkelde een machine die met minder water groenten schoner kan wassen, waarmee de producten bovendien ook minder snel bederven. Dankzij een kennisvoucher wordt deze machine nu verder ontwikkeld.
Zeevisgroothandel Ras is het bedrijf van de Urkse broers Jan en Albert Teun Ras. Ze importeren kabeljauw die ze in hun bedrijf op Urk fileren en klaarmaken voor de retail. Met een kennisvoucher van Flevo Campus onderzochten ze hoe ze daarbij zoveel mogelijk verkoopbare vis overhouden en zo min mogelijk verspillen.
Voedsel verbouwen op het water. Het klinkt gek, maar het heeft grote voordelen. Zeker voor een land met zoveel water als Nederland. Daarom wordt er sinds vorige week gewerkt aan een Floating Farm in het Weerwater. Met steun van Flevo Campus.
Brouwerij Stijl brouwt sinds 2015 bier in Almere, en gebruikt daarbij zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Dat ze voor gemout graan afhankelijk zijn van import is hen een doorn in het oog. Is het niet mogelijk een lekker bier te brouwen met 100% ongemout graan? Dat hebben ze onderzocht, met een kennisvoucher van Flevo Campus.
In september 2020 ging een grootschalig onderzoek van start naar de aanwezigheid van unieke gisten in Flevolandse wijngaarden. Daarmee zouden de vijf betrokken Flevolandse wijngaarden namelijk een ‘beschermde oorsprongsbenaming’ (BOB) kunnen krijgen.
Flevo Campus faciliteerde in 2020 een samenwerking tussen een aantal Flevolandse bedrijven, zoals AquaGrow en Algaspring en Tromp Aquafarming. Dit in het kader van onderzoek naar ‘natte teelt’, een concept dat aquacultuur (viskweek) met hydroponie (groenteteelt in water) combineert in een gesloten, circulair systeem.
Sopropo is een tropische groente die in Nederland nog niet veel bekendheid geniet, maar in andere delen van de wereld geliefd is vanwege zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Het Almeerse volkstuin-in-een-kas-complex Onze Volkstuinen teelt ze en deed met behulp van een kennisvoucher onderzoek naar de houdbaarheid van de groente.
Stichting Weerwoud betrekt burgers bij meerjarige landbouw en het herstel van ecosystemen. Op het (schier)eiland Utopia, dat in het Almeerse Weerwater ligt, ontwikkelde Weerwoud een stadstuin gebaseerd op agroforestry: het planten van voedselgewassen tussen bomen en struiken die ook voedsel voortbrengen/
Voor het Low Food Lab Mycelium experimenteerden acht creatieve deelnemers vier maanden lang met mycelium eiwit. Afgelopen vrijdag presenteerden ze hun resultaten tijdens de wrap up van dit lab in Amsterdam. Mycelium blijkt een verbluffend veelzijdig ingrediënt, dat zich gemakkelijk laat verwerken in zowel zoete als hartige toepassingen.
Vanuit Stichting Vrienden van Gambrinus is er een kennisvraag bij Flevo Campus neergelegd voor het onderzoeken van de mogelijkheden naar de ontwikkeling van biologisch regionaal geproduceerd mout.
Het uit Amsterdam-Zuidoost afkomstige bedrijf Juiciety maakt verse sapjes met ingrediënten die veel gebruikt worden in de Surinaamse keuken, maar die in de Flevopolder geteeld worden. Heerlijk, gezond en lokaal. Maar hoe schaal je de productie ervan op, zonder op smaak en kwaliteit in te moeten leveren?
Biologisch akkerbouwer Wouter Klaasse Bos uit Dronten is een van de boeren die sinds dit jaar verse soja verbouwt. Flevo Campus maakte een videoportret van de innovatieve boer en liet wetenschappelijk onderzoek uitvoeren om te kijken waaruit landbouwinnovatie anno 2019 uit bestaat.