Food and the city

Video

Anders boeren: Nedersoja

Biologisch akkerbouwer Wouter Klaasse Bos uit Dronten is een van de boeren die sinds dit jaar verse soja verbouwt. Flevo Campus maakte een videoportret van de innovatieve boer en liet wetenschappelijk onderzoek uitvoeren om te kijken waaruit landbouwinnovatie anno 2019 uit bestaat.
Nedersoja

Landbouwinnovatie is al zou oud als de landbouw zelf. Altijd zochten de slimste en ondernemendste boeren uit hoe ze hun oogst nèt iets konden vergroten, nèt iets efficiënter konden werken of nèt betere kwaliteit konden leveren. Zo was het voor het grootste deel van de geschiedenis. Maar anno 2019 is er een heel eisenpakket bijgekomen voor de boer: beter boeren is niet alleen beter en meer met minder werk. Beter boeren is ook de meeste maatschappelijke en ecologische waarde uit je werk als boer halen.

De Flevopolder herbergt een groot aantal slimme en ondernemende boeren. Flevo Campus ging op bezoek bij verschillende van hen en maakte een serie videoportretten om in kaart te brengen waar het moderne ‘anders boeren’ uit bestaat. Het nieuwste voorbeeld van zo’n portret gaat vandaag, op deze site in première. Akkerbouwer Wouter Klaasse Bos nam een aantal jaar geleden het akkerbouwbedrijf van zijn vader over en schakelde om naar biologische teelt. Daarnaast experimenteert hij naar hartelust met nieuwe gewassen. Zo zien we hem in onderstaande video zijn eerste knoflookoogst verwerken.

Maar nog opvallender is wellicht de ‘nedersoja’ – verse soja van Nederlandse bodem – die Wouter sinds dit jaar verbouwt. Als deelnemende akkerbouwer in het project ‘Dutch edamame’ probeert hij de groeiende vraag naar verse soja te beantwoorden met productie van eigen bodem. Tot nu toe wordt verse soja, dat we vooral kennen van de endamame peulen uit de Japanse keuken en als bonen in hippe salades, vooral geïmporteerd.

Innovatieve boeren als types

Bedrijf overnemen, biologisch worden, nieuwe gewassen leren telen: het is hard werken en veel leren, maar het is ook mooi werk. En Wouter is zeker niet de enige agrariër die probeert de zijn dagelijkse praktijk te veranderen en te verbeteren. Flevo Campus ziet in dat een duurzamer en beter voedselsysteem begint bij de boer en liet daarom een onderzoek uitvoeren onder innovatieve boeren in Flevoland.

Anders boeren, het rapport van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Bert Smit van de Wageningen Universiteit, is een typologie van boeren in Flevoland. Het biedt een framework waarin de grote verschillen tussen vooruitstrevende boeren kunnen worden geplaatst. Want verschillen zijn er: in schaal van de productie, de mate waarin moderne technologische ontwikkelingen op het bedrijf worden toegepast in de mate waarin men met personeel  of machines werkt, in de afzetkanalen die men benut om de producten af te zetten en in de relatie met consumenten. variërend van afzet van anonieme producten op de wereldmarkt tot verkoop van eigen producten op het boerenbedrijf. In dit rapport is dat uitgewerkt voor Flevoland en samengevat in een viertal ‘archetypen’ innovatieve boeren. 

Wil je meer weten over het rapport, kom dan aanstaande woensdagavond 9 oktober naar de Dutch Food Week op het Forum in Almere, waar het rapport gepresenteerd zal worden. 

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website