Food and the city

Onderzoek

Floating Futures verbouwt groenten op het water

Voedsel verbouwen op het water. Het klinkt gek, maar het heeft grote voordelen. Zeker voor een land met zoveel water als Nederland. Daarom wordt er sinds vorige week gewerkt aan een Floating Farm in het Weerwater. Met steun van Flevo Campus.
  •  Leestijd 5 minuten
food_module_water

Flevo Campus heeft vorig jaar ook een kennisvoucher toegekend aan Floating Future. Floating Future is een start-up dat een drijvend voedseleiland (van 25×5 meter) heeft ontwikkeld waarop gewassen gekweekt worden, ook wel bekend als een Floating Farm. Wat ooit als kunstproject op piepschuim startte in Amsterdam is nu geëvolueerd tot een robuust prototype dat half april 2022 ter water is gelaten in het Weerwater van Almere. We stelden voor dit artikel vier vragen aan betrokkenen bij het project.

Wat komt er nu te liggen in het Weerwater?

Vanaf half april ligt het prototype van Floating Future in het Weerwater, aan de pier bij restaurant View, net buiten het Floriade terrein. Het ligt daar niet voor niets. De Floriade is een mooie aanleiding, maar belangrijker is dat het prototype dicht bij Aeres Hogeschool ligt. Dit jaar gaan studenten van Aeres het prototype testen, dit doen ze samen met Floating Future en experts van Wageningen University and Research. Er zijn nog veel vragen die beantwoord moeten worden over de teelt en oogst van de gewassen onder Nederlandse omstandigheden. Bijvoorbeeld, de planten wortelen niet direct in het Weerwater, maar in het water van de bak. Een vraag is dus hoe de kwaliteit van het water optimaal blijft.

"Dit is nog maar een klein experiment. Alles is gericht op schaalbaarheid"

— Sören Knittel, co-founder van Floating Future.

Waarom op het water voedsel verbouwen?

Als je bedenkt dat bijna alle dichtbevolkte, grote steden en metropolen in een waterrijke (delta) omgeving liggen, denk maar aan Istanbul, Jakarta, Shanghai, New York of dichterbij huis Amsterdam en Rotterdam, dan kun je je voorstellen dat voor de teelt op het water vaak volop ruimte is. In deze stedelijke gebieden wordt de ruimte op het land immers zwaar beconcurreerd vaak ten koste van de lokale landbouw. Op die manier groeit de afstand tussen voedselproductie en de consument letterlijk en figuurlijk. Dit heeft consequenties voor het eten van de stedeling. Het moet een steeds langere weg afleggen. Zeker voor bederfelijke producten, zoals verse groenten, kan teelt op water dan een uitkomst zijn. Juist de verse groenten dragen bij aan een gezond menu.

'Ik vind het mooi om uit te zoeken wat een plant nodig heeft om te groeien. Ik word er ook steeds beter in, bovendien"

— Saria de Olde (studeert toegepaste biologie aan Aeres en is stagiair bij het Floating Farms project)

"Misschien ligt de toekomst wel op zee, daar is een zee van ruimte."

Wat kan er allemaal groeien in een floating future? Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de beperkingen?

Dit jaar wordt gestart met relatief snelgroeiende bladgroenten, zoals sla, rucola, paksoi, Chinese radijs, waterspinazie en amsoi. De planten worden eerst elders opgekweekt, waarna ze op een tray worden geplaatst die in de drijvende bak hangt. De wortels groeien dan uit in het water van de bak. In principe zijn veel meer gewassen geschikt, voorbeelden hiervan zien we al in de reguliere glastuinbouw. Maar juist voor verse (blad-)groenten biedt het stedelijk gebied een goede markt. Los van de vragen die we hebben over de teelt van de gewassen onder diverse klimaatomstandigheden, hangt het perspectief af van de schaal waarop het kan plaatsvinden en de mogelijkheden om teelt en verwerking te automatiseren. Misschien ligt de toekomst wel op zee, daar is een zee van ruimte.

Flevo Campus heeft een kennisvoucher toegekend voor dit project. Wat is dat eigenlijk; een kennisvoucher?

Flevo Campus biedt al een aantal jaren de mogelijkheid aan het Flevolands bedrijfsleven om kennis te vergaren via de zogenaamde kennisvouchersregeling. Per jaar is een beperkt aantal vouchers beschikbaar en de vouchers worden gecoördineerd door Horizon Flevoland. Voorwaarde voor deelname is dat het bedrijf actief is in Flevoland en een vraag heeft die aansluit bij het programma van Flevo Campus. De kennisvraag moet draaien om innovaties in duurzame stedelijke voedselvoorziening. Zo zijn kennis vouchers ingezet om lokale gerst te gebruiken voor Flevolands bier, wei, een reststroom bij de kaasbereiding, te benutten voor het brouwen van whisky en te verkennen of de Flevolandse wijn een unieke terroir heeft.

Het project kreeg aandacht van Omroep Flevoland, dat een item maakte een video over de floating farm: “Groente verbouwen op water is mogelijk oplossing voor tekort landbouwgrond”.

Ohja, wil je meer weten over Floating Future? Ze hebben een mooie expositie op het Floriade terrein (in de kas). En dit najaar zal er een seminar georganiseerd worden in samenwerking met Flevo Campus en de Floriade.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website