Food and the city

Lokale gerst voor Flevolands bier

Vanuit Stichting Vrienden van Gambrinus is er een kennisvraag bij Flevo Campus neergelegd voor het onderzoeken van de mogelijkheden naar de ontwikkeling van biologisch regionaal geproduceerd mout. Hiervoor heeft de Universiteit van Wageningen en Research onderzoek gedaan.
beer-2370783_960_720

Hobbybrouwers en bierliefhebbers

Op basis van het netwerk van Wageningen Universiteit Stichting Vrienden van Gambrinus, een vereniging van hobbybrouwers en bierliefhebbers, is een inventarisatie uitgevoerd naar alle brouwerijen en destilleerderijen in Flevoland. Tijdens een aantal bijeenkomsten met de geïnteresseerde brouwerijen en destilleerderijen zijn er belangrijke keuzes gemaakt en voorwaarden vastgesteld voor het gebruik van gangbare of biologisch geteelde gerst/mout.

Biologische telers

Naar aanleiding van deze bijeenkomst heeft een aantal brouwerijen aangegeven gebruik te willen maken van de biologisch geteelde gerst en dus mout. In Flevoland zijn er twee biologische telers van zomergerst. Handelsfirma Agrifirm werkt mee aan de opslag, logistiek en het testen van de brouwkwaliteit van het gerst. Voor het vermouten van het Flevolandse gerst wordt er samen gewerkt met vloermouterij Masterveld.

In 2020 op de markt

De verwachting is dat de eerste Flevolandse bieren en borrels, gemaakt van regionaal biologisch gerst, in november 2019 geproduceerd kunnen worden en in 2020 op de markt worden gebracht. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn de brouwers erin geslaagd een korte keten te creëren met biologische Flevolandse gerst – dus regionaal mout – en het produceren van diverse Flevolandse bieren. ‘Meer volume levert uiteraard een kostenvoordeel op, dus als andere regionale bierbrouwerijen geïnteresseerd zijn in deelname aan dit project zijn ze van harte welkom,’ aldus Karin Senf, projectleider kennisvouchers Flevo Campus.

Placeholder graan

Meer weten over het voucherprogramma, of een voucher aanvragen?

Kijk dan op deze pagina, of neem contact op met:

  • Mandy van Vugt via e-mail mandy@horizonflevoland.nl of telefonisch 06 1017 1614, of
  • Willeke Waller via willeke@flevocampus.nl.
Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website