Food and the city

Onderzoek

Niet eerder beschreven gisten ontdekt in wijn uit Flevoland

Zes Flevolandse wijngaarden hebben samen met Wageningen University & Research en Biotech Microbials onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van unieke gisten in de wijn uit Flevoland. Hierbij zijn niet eerder beschreven gisten ontdekt.
  •  Leestijd 2 minuten
thumbnail_9

In dit project werd er bij zes wijnmakers een reeks aan spontane fermentaties opgezet in sap van de druivenrassen Rondo en Souvignier Gris. Vervolgens werden er monsters genomen voor het bepalen van aanwezige gisten tijdens de verschillende fasen van fermentatie. Dit werd gedaan door middel van DNA-sequencing, een methode waarbij de volgorde van zogeheten nucleotiden, bio-organische verbindingen, in DNA wordt vastgesteld. Hieruit bleek dat er in deze fermentaties gisten voorkomen die niet eerder zijn beschreven en dus mogelijk uniek zijn voor Flevoland. Ook kon er verband worden gelegd met het aromaprofiel.  

Beschermde oorsprongsbenaming

Wijnbouwer Silvia Anthonj deelde in een eerder interview over de waarde van het onderzoek: ‘Wij weten dat deze wijn bijzonder is. Wie heeft er nu wijn die op de voormalige zeebodem groeit? Zeven meter onder zeeniveau? Dat gebeurt echt nergens anders op de wereld. Alleen in Flevoland. Maar de aanwezigheid van unieke, lokale gisten bewijzen dat deze wijn bijzonder is. Als de gisten daadwerkelijk gevonden worden, kan dat de basis vormen van een zogenaamde BOB: een ‘beschermde oorsprongsbenaming’. Dat betekent dat onze wijn dan een naam krijgt, een imago. Champagne mag alleen in Champagne gemaakt worden omdat het zo’n BOB heeft. Je ziet het ook vaak met kazen: Camembert, Brie etcetera.’

Onderzoek naar unieke gisten

Deze studie heeft een grote schat aan informatie en kan verder gebruikt worden om uitspraken te doen over de al dan niet unieke samenstelling van de gistpopulaties en op welke manier deze gisten bijdragen aan een unieke smaak van wijn uit Flevoland.

fc-placeholder-header-graan-groen

Meer weten over het voucherprogramma of een voucher aanvragen?

Kijk dan op deze pagina, of neem contact op met:

  • Mandy van Vugt via e-mail mandy@horizonflevoland.nl of telefonisch 06 1017 1614, of
  • Willeke Waller via willeke@flevocampus.nl.
Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website