Food and the city

Nieuws

Flevo Campus 2022: een terugblik

Flevo Campus kijkt terug op een inspirerend jaar dat bruiste van activiteiten, evenementen, onderzoeken en projecten. Op deze pagina een greep uit wat zich afspeelde in en rondom de campus.
  •  Leestijd 5 minuten
P1140931

Floriade Expo 2022

Een niet te missen onderdeel van ons jaar was de Floriade. Van april tot oktober was het terrein om de campus heen dagelijks gevuld met activiteiten en bezoekers van de wereldtuinbouwtentoonstelling. Bekijk hier de hoogtepunten: Floriade Expo 2022 | This was Floriade

Inmiddels is de Floriade afgelopen, en wordt het tentoonstellingsterrein getransformeerd naar Hortus, een nieuwe groene stadswijk. Het Natural Pavilion blijft staan, en wordt het nieuwe hoofdkwartier van Flevo Campus!

Schooltuinen blijven na Floriade bestaan

Op Utopia eiland (een van de oudste stukjes natuur in Almere) zijn tijdens de Floriade schooltuinen gerealiseerd. Leerlingen van basisscholen uit Amsterdam en Almere kwamen elke dinsdag een dagdeel aan hun tuintjes werken, en kregen natuur- en voedseleducatielessen. Het schooltuinprogramma wordt ook volgend jaar weer aangeboden op Utopia eiland. Flevo Campus is daar nauw bij betrokken, net als bij de overige toekomstplannen voor het eiland.

FC De Toekomst in hartje Almere

In maart openden de deuren van FC De Toekomst, Flevo Campus’ stedelijke dependance in de binnenstad van Almere. Vanuit deze locatie onderzochten studenten en onderzoekers op verschillende manieren hoe de doorsnee Almeerder eet. Voorbeeld van een studentenproject is Wortel Schieten, waarin ROC studenten met verschillende culturele achtergronden een aantal weken samen aan de slag gingen met een lokaal voedselvraagstuk. Verder werd vanuit FC De Toekomst samengewerkt met lokale partners en organisaties aan voedselinnovaties, en waren er activiteiten zoals FC Café.

De Volkskantine

Op vrijdag, zaterdag en zondag was FC De Toekomst het domein van De Volkskantine. Hier kon het publiek in een restaurantsetting voor een schappelijk bedrag een verse, gezonde maaltijd halen. De missie van dit unieke eenjarige experiment: een gezonde en duurzame verse maaltijd toegankelijk maken voor iedereen, ook voor mensen met een smalle beurs. De Volkskantine kreeg veel aandacht van de media, waaronder het NOS Journaal.

Flevo Campus essaybundel ‘Foerageren of fabrieksworst?’

Dit jaar zag de vierde editie van de Flevo Campus essaybundel het licht. De bundel bevat negen prikkelende essays over verleden, heden en toekomst van het stedelijk voedselsysteem. Het essay geschreven door Engelse food writer Bee Wilson werd voorgepubliceerd in Engels dagblad The Guardian. Verder bevat de bundel bijdragen van journalist Hiske Versprille, Esther Veen (lector Grootstedelijke Voedselvraagstukken bij Aeres Hogeschool Almere) en Floris Visser (initiatiefnemer van De Volkskantine).

Een nieuw hoofdstuk

In 2023 is er meteen een mooie ontwikkeling te melden: Flevo Campus wordt hoofdhuurder van The Natural Pavilion op het voormalig Floriade terrein. Dat betekent een nieuwe werkplek voor het team, en ruimte om projecten te draaien en om te delen met partners. Natural Pavilion wordt een bloeiende locatie waar ondernemers, studenten, wetenschappers en overheden elkaar treffen en kruisbestuivingen kunnen plaatsvinden. Genoeg reden voor Flevo Campus om vol vertrouwen het nieuwe jaar in te gaan!

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website