Food and the city

Verslag

ROC studenten ontwikkelen plantaardige gerechten voor De Volkskantine

Twintig studenten van ROC van Flevoland doken twee maanden lang in het voedsellandschap van Almere. Onder begeleiding van Stichting Het Eetschap maakten zij vanuit hun eigen eetcultuur heerlijke plantaardige gerechten voor het Almeerse eetcafe, De Volkskantine. Projectleider Goswin Konings vertelt over het programma.
  •  Leestijd 6 minuten
med_res

“‘Iedereen heeft kennis over eten, iedereen heeft een eigen eetcultuur. Daarover in gesprek gaan is zo waardevol!”

Opnieuw kennismaken door samen eten

Wortel Schieten is een programma waarin studenten met verschillende culturele achtergronden elkaar ontmoeten en een aantal weken samen aan de slag gaan met een lokaal voedselvraagstuk. In de Almeerse editie deden twintig studenten van ROC van Flevoland mee, zij volgen de opleiding Dienstverlening, Helpende Zorg & Welzijn. Projectleider Goswin Konings over het doel van het programma: ‘Iedereen heeft kennis over eten en iedereen heeft een eigen eetcultuur. Daarover in gesprek gaan is zo waardevol. Samen koken en daarna samen eten, zorgt voor een gelijkwaardige relatie tussen de studenten. Ze maken echt op een hele andere manier kennis met elkaar. ’. De samenstelling van de groep was erg divers en een deel van de studenten woont nog maar kort in Nederland. ‘Tijdens het programma werden zij geholpen om nog beter te wortelen in hun nieuwe omgeving. Maar het programma gaf hen ook zichtbaar meer zelfvertrouwen, doordat zij tijdens het koken de experts waren die hun klasgenoten iets konden leren.’, vertelt Goswin.

Herinneringen proeven

De Almeerse studenten  kregen een voedselvraagstuk aangereikt door De Volkskantine. Dit eetconcept in het centrum van de stad maakt goede en verse maaltijden toegankelijk voor mensen met een kleine portemonnee. Het probeert daarmee inwoners van Almere een basis voedselvoorziening te bieden. Naast dat de maaltijden vers, onbewerkt en vol voedingswaarden zitten, zijn alle gerechten plantaardig. Aan de studenten van het ROC werd gevraagd om hun lievelingsgerecht te vertalen naar een plantaardig gerecht dat geserveerd kan worden op deze unieke plek in Almere. “Een favoriet gerecht maakt bij een ieder veel herinneringen los. Het is bijna altijd een gerecht met een verhaal. Tijdens het project werden deze verhalen en herinneringen volop met elkaar gedeeld. Je ziet dat het iets met mensen doet’, vertelt Goswin. ‘De studenten waren zo trots op het feit dat ze een gerecht uit hun eigen land konden koken en anderen hiervan konden laten proeven’. 

Dat er een plantaardig gerecht ontwikkeld moest worden was niet in alle gevallen gemakkelijk. ‘Het is toch best uitdagend om een lekkere, en vooral smeuïge, risotto te maken zonder kaas’, lacht Goswin.

‘De biologische komkommer die we bij BioFood proefden, smaakte echt anders dan die uit de supermarkt - heel uitgesproken en lekker.’

Gespreksstarters

Aan het begin van het programma werd de focus gelegd op de herkomst van de studenten: waar kom je vandaan? Wat wordt er in jouw land voornamelijk gegeten? Welke ingrediënten spelen de hoofdrol in deze keuken? ‘De eerste bijeenkomst begon met wat gemopper, maar toen we eenmaal over eten begonnen te praten, wilde iedereen zich in het gesprek mengen’, vertelt Goswin. 

Op de tweede bijeenkomst stond de herkomst van ingrediënten centraal. Dit was een echte eye opener voor de studenten. Zo was het ze eigenlijk nog nooit echt opgevallen dat de herkomst van producten op een etiket staat. Ook brachten ze – op e tandems –  een bezoek aan twee bijzondere voedselproducenten in Almere: Biofood en Onze Volkstuinen. ‘Alleen al het samen fietsen met de tandem was een hele belevenis’, vertelt Goswin. ‘De biologische komkommer die ze bij BioFood proefden, smaakte daadwerkelijk anders dan de komkommer die de studenten kennen uit de supermarkt. Ze waren verbaasd over de uitgesproken, lekkere smaak. In Onze Volkstuinen liep iedereen met grote ogen rond toen ze zagen dat in de kas allerlei gewassen zoals meloen, kouseband en sopropo groeien. Een bijzondere plek in Almere waar ze het bestaan niet van wisten.’

‘Voornamelijk de luchtballonvaart in het Innovatie Paviljoen van de Provincie Flevoland was voor velen indrukwekkend. Dat er zoveel landbouw in en rondom Almere gepleegd wordt en dat er zoveel aardappelen geproduceerd worden, wisten de meeste studenten niet.’

Eetcultuur in Almere Stad

Op de derde dag van het programma bracht de groep een bezoek aan Almere Stad om te zien hoe marktkooplieden en fastfoodketens consumenten verleiden om bepaalde producten te kopen. Ze ontdekten waarom winkels op een bepaalde manier ingericht zijn en leerden hoe kleurgebruik ingezet wordt om de aandacht van kinderen te trekken. Ook een bezoek aan de Floriade Expo kon niet ontbreken aan het programma. Goswin: ‘Voornamelijk de luchtballonvaart in het Innovatie Paviljoen van de Provincie Flevoland was voor velen indrukwekkend. Dat er zoveel landbouw in en rondom Almere plaatsvindt en dat er zoveel aardappelen geproduceerd worden, wisten de meeste studenten niet.’

Zelf aan de slag in de keuken

Na volop inspiratie en kennis verzameld te hebben, gingen de studenten in hun eigen schoolkeuken aan de slag met het maken van een plantaardige gerecht. ‘Ze vonden het heel leuk om lekker zelf aan de slag te gaan’, aldus Goswin. Naast het proefkoken werden de recepten uitgeschreven en werden er mooie foto’s van de gerechten gemaakt. ‘Met al deze content konden wij receptenkaarten maken en de reacties hierop waren echt geweldig. Iedereen was zo trots!’, licht Goswin toe.

Oogstfeest op het ROC

De gerechten zijn eind juni gepresenteerd op het oogstfeest dat georganiseerd werd op het ROC. Op het schoolplein konden bezoekers genieten van een foto expositie, bestaande uit de foto-opdrachten die de studenten gedurende het programma gedaan hadden. Bezoekers, studenten en leraren proefden kleine porties van de gerechten en brachten hun stem uit op het lekkerste gerecht. Ook een professionele jury bestaande uit culinair ondernemer Nadia Zerouali en oprichter van Stichting Het Eetschap, Dalila Sayd, beoordeelden de gerechten. De publieksjury koos voor het gerecht van Kimberly Stuart, de pompoenpannenkoeken. De jury koos voor auberginesalade, gemaakt door Samah Saleh. Na de zomer gaan deze studenten langs bij De Volkskantine en worden de vervolgstappen besproken.

Food Wave – Wortel Schieten is een initiatief van Stichting Het Eetschap. Stichting Het Eetschap voerde deze editie van Wortel Schieten uit op verzoek van Flevo Campus en de gemeente Almere. Zij gaven de opdracht om een programma te ontwikkelen voor kansrijke jongeren waarin mondiale voedselvraagstukken centraal staan. Het programma is daarmee onderdeel van het Europese project Food Wave. Food Wave moet Europese jongeren in staat stellen om op stedelijk niveau bij te dragen aan klimaatverandering. Jongeren worden door verschillende programma’s en activiteiten bewust gemaakt van de mogelijkheden om voedsel in onze steden duurzaam te produceren en consumeren.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website