Food and the city

Nieuws

Essaywedstrijd: verleden, heden en toekomst van het voedselsysteem

 •  Leestijd 8 minuten
Storyboard Brainstorm Presentation (2)

English writers are welcome to participate, read about the competition here!

Want het is weer tijd voor de jaarlijkse Flevo Campus essaywedstrijd! Na twee bijzonder succesvolle wedstrijden, waarvan de winnende essays zijn opgenomen in de jaarlijkse Flevo Campus essaybundel, zijn de verwachtingen bij de organisatie en jury dit jaar hooggespannen. Dus heb jij een verhelderend inzicht, een goede pen en de ambitie om gepubliceerd te worden? En wil je ook nog een leuke geldprijs winnen? Klim dan in de pen en doe mee!

Flevo Campus?

Flevo Campus is een kennisinstituut dat zich richt op het stedelijk voedselsysteem van de toekomst. De eerste gebouwen van de campus worden begin dit jaar geopend in het Floriadepark bij Almere. Die locatie is niet toevallig: ze ligt precies tussen een van de meest productieve akkerbouwgebieden ter wereld – de Flevopolder – en een ontluikende megastad – de randstad. De ideale plek om met toegepast onderzoek, onderwijs en ondernemerschap het stedelijk voedselsysteem van de toekomst te creëren

Flevo Campus richt zich nadrukkelijk op de stad. Zowel in Nederland als in de rest van de wereld wonen de meeste mensen in steden en stadsbewoners houden zich van oudsher niet bezig met voedselproductie. Dat is traditioneel het terrein van de agrariër en daarvan zijn er steeds minder. Dit betekent dat er steeds minder mensen verantwoordelijk zijn voor de voedselvoorziening van steeds meer mensen. Het betekent ook dat de omgeving en de cultuur waarin stedelingen eten de afgelopen decennia behoorlijk is veranderd. Flevo Campus wil het verleden en heden van het voedselsysteem kennen en duiden en daarmee de toekomst ervan voorspellen en verbeteren.

Doe mee aan de Flevo Campus essaywedstrijd 2021!

De Flevo Campus essaybundels waren tot nu toe volledig opgezet als jaarboek: ze kwamen uit in december en de essays die erin werden opgenomen schetsten een beeld van het afgelopen voedseljaar. Zo waren er in de bundel van 2020 essays opgenomen over courante thema’s als de effecten van Covid-19 op het voedselsysteem, de Brexit en de relatie van de Black Lives Matter protesten en voedsel.

Dit jaar wordt dat een beetje anders. Sinds de komst van programmadirecteur Lenno Munnikes focust Flevo Campus nadrukkelijk op gedrag, cultuur en identiteit. Munnikes is van huis uit historicus en antropoloog en is gespecialiseerd in de socio-economische kanten van het voedselsysteem.

Almere heeft bovendien een zeer diverse bevolking wat zowel kansen biedt als uitdagingen met zich meebrengt. Want waar, hoe en wat mensen eten hangt af van hun achtergrond, hun omgeving, maar ook van de context van het product. Of het nu een een fastfood hamburger, een biologische wortel uit een groentebox van een korteketeninitiatief, een blik huismerk gepelde tomaten uit de super of een exotische groente van de toko is, er zit altijd een verhaal aan vast. En daarmee plaatsen mensen het eten – bewust of onbewust – in de cultuur die de basis vormt van ons voedselsysteem.

Het thema van de essaywedstrijd dit jaar is dan ook ‘verleden, heden, toekomst van het voedselsysteem’. Hoe je dat aanvliegt, mag je zelf weten. Gedrag, cultuur en identiteit zijn nadrukkelijk wenselijke invalshoeken, maar ook puur courante, meer journalistieke voorstellen worden gewaardeerd.

 

Spelregels

Ben jij de schrijver (in spe) die we zoeken? Dien dan uiterlijk 30 april 2021 jouw essayvoorstel in. Het voorstel dat je in eerste instantie schrijft, is een samenvatting van hoe jouw essay eruit gaat zien en is niet langer dan één A4’tje. Deze voorstellen worden beoordeeld door de jury die uiteindelijk de winnaars kiest. De winnaars mogen hun voorstel dan uitwerken tot een volledig essay.

Deze wedstrijdeditie worden er drie winnaars gekozen, in drie categorieën:

 • Onderzoek: een essay over een nieuw onderwerp waarvoor nog veel onderzoek nodig is. Het honorarium voor de winnaar bedraagt €5.000.
 • Opiniërend / journalistiek essay: een essay op basis van een sterke mening of een courante, journalistieke productie. Ook bestaand werk gebruiken als basis voor een scherp essay valt hieronder. De winnaar ontvangt €3.000.
 • Studenten- of scriptieprijs: studeer je en heb je een inzicht opgedaan dat een essay verdient? Of schreef je een scriptie over een relevant onderwerp? Pas je idee of scriptie dan aan tot een essay en maak kans op het honorarium van €1.500.

Bij het indienen van je voorstel dien je in het begeleidende formulier te beargumenteren waarom je voor de categorie hebt gekozen. Bij alle categorieën behalve onderzoek kan dit in een kort zinnetje. Maar aan de onderzoekscategorie zitten meer eisen: het hoge honorarium daarvan is bedoeld om onderzoeksuren en -kosten te belonen. Wil meedoen in deze categorie, dan zul je inzichtelijk moeten maken welk onderzoek je van plan bent uit te voeren, hoe je dat wil aanpakken en hoeveel tijd en of middelen je verwacht dat dit kost.

Indienen

Je kunt je essayvoorstel uitsluitend via dit formulier indienen. Voorstellen via e-mail of andere wegen worden niet in behandeling genomen. Kom je er niet uit met het formulier? Laat het ons dan weten via janno@flevocampus.nl

En verder: rechten, plichten, publicatie, honorarium, uitzonderingen

 • Iedereen mag meedoen, met uitzondering van de studentencategorie: hiervoor mogen alleen studenten of recent afgestudeerden zich inschrijven. Je essay dient dan gebaseerd te zijn op werk dat je tijdens je studie hebt gemaakt (en niet meer dan een jaar na afstuderen). Als student mag je wel meedoen aan de Onderzoeks- en Opinie / journalistieke categorieën.
 • Indien jouw voorstel geselecteerd wordt, werk je jouw essay verder uit in opdracht van Flevo Campus. 
 • Uitkering van het honorarium geschiedt na het tijdig inleveren van het definitieve werk.
 • De deadline voor het definitieve werk is 1 september 2021.
 • Het definitieve werk is tussen de 2.500 en 4.000 woorden lang.
 • Het definitieve werk wordt op zijn eigen merites beoordeeld. Als de redactie van de essaybundel besluit dat het werk van onvoldoende kwaliteit is, wordt het niet in de bundel opgenomen. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, maar de beslissing ligt volledig bij de redactie. Met het winnen van de essaywedstrijd win je dus het voornemen om gepubliceerd te worden, maar niet het recht. 
 • In het geval dat het stuk om wat voor reden dan ook niet in de bundel wordt opgenomen, wordt het honorarium gehalveerd. 
 • Niet geselecteerde essayvoorstellen blijven van de auteur. Flevo Campus hoopt nadrukkelijk dat auteurs die niet winnen proberen hun stuk elders gepubliceerd te krijgen. Mocht dit lukken dan zal Flevo Campus in eigen communicatie of op social media aandacht besteden aan het elders gepubliceerde essay. 
 • Het essay wordt gepubliceerd in een bundel waarin ook in opdracht geschreven essays van gerenommeerde auteurs worden opgenomen. 
 • De bundel komt in december 2021 uit. Dit is de vierde editie in een reeks Flevo Campus essaybundels. Lees hier meer over over de bundel Boze boeren, LED-lampen en kipdino’s, die vorig jaar uitkwam en hier over de bundel De buik van de stad, de eerste uit de reeks, die in 2018 uitkwam (of download ze hier).

Ken jij iemand die dit op het lijf geschreven is? Stuur dit bericht door!

Vragen

Heb je vragen over de essaywedstrijd? Neem contact op met Janno Lanjouw via janno@flevocampus.nl.

De essaywedstrijd is ook aangemeld bij Schrijverspunt en Schrijven Online.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website