• menu

  Flevo Campus Publicaties

  Flevo Campus wil het denken over het voedselsysteem van de toekomst verder helpen. Daartoe worden onderzoeken uitgezet, innovatieve ondernemers gesteund, evenementen georganiseerd en... we vragen mensen die het kunnen weten om hun mening. Zo komen ieder jaar weer mooie publicaties tot stand. Op deze pagina vind je een overzicht én gratis downloads.

  Jaarlijks verzamelen we de beste essays over stedelijke voedselvoorziening in het Flevo Campus Jaarboek: de Buik van de Stad serie. Met essays van wetenschappers, journalisten, opinieleiders en de meest veelbelovende studenten en promovendi bieden de jaarboeken een rijke selectie aan kennis en inzichten waarmee we vooruit kunnen. Hieronder vind je die publicaties op teruglopende volgorde van verschijning. Naast de jaarlijks terugkerende esssaybundel vraagt Flevo Campus opinieleiders en journalisten om hun mening in losse stukken te verwoorden.

  Liever een Engelstalige versie? Sommige publicaties zijn in vertaalde vorm beschikbaar! Scroll naar beneden voor de downloads of ga naar de Engelse pagina.

  Veerkracht als opdracht – Essaybundel

  December 2020 - te koop als paperback

  Opnieuw brengt Flevo Campus een jaaroverzicht uit in de vorm van een essaybundel. Wat bracht voedseljaar 2020? Covid, Brexit, Black Lives Matter… De impact van deze gebeurtenissen op het voedselsysteem is enorm geweest. Daarover – en over nog zeven andere onderwerpen – gaan de essays in Veerkracht als opdracht. Met bijdragen van Herman Lelieveldt, Stephen Satterfield, Kelly Streekstra, Sebastiaan Aalst, Marian Stuiver, Charles C. Mann, Sigrid Wertheim-Heck, Anke Brons, Lenno Munnikes, Hester Dibbits, Joris Lohman, Frank Verhoeven en Emily Whyman. KOOP de paperback hier.

  Over Eten, Het Voedselsysteem in Woelige Tijden – Essaybundel

  Oktober 2020 - te koop als paperback

  Met nog maar 30 jaar te gaan tot dat illustere jaar 2050 is de tijd van discussie voorbij: er wordt gehakt, er vallen spaanders, maar de tijd tikt ongenadig door. In de bundel Over eten wijzen Nederlandse journalisten en denkers – geholpen door internationaal gerenommeerde auteurs zoals Michael Pollan en Annia Ciezadlo – op pijnpunten, moeilijke hordes, die desalniettemin genomen moeten worden en de onverwachte balans tussen extremen die het voedselsysteem in 2050 lijken te gaan vormen. KOOP de paperback hier.

  Ondernemend eten – onderzoeksbundel Aeres Hogeschool

  Mei 2020 - Gratis digitale download

  Welke verschillende rollen speelt de burger in de transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem? Daarover gaat veel van het onderzoek dat wordt gedaan vanuit het lectoraat Voedsel en Gezond Leven van Aeres Hogeschool Almere. Nu is er de publicatie ‘Ondernemend eten’, waaruit duidelijk wordt hoe de Almeerse burger de transitie naar duurzaam en gezond eten vormgeeft. Download de publicatie hier.

  Boze boeren, LED-lampen en kipdino’s – Essaybundel

  December 2019 - Gratis digitale download - te koop als paperback

  Teruglopende biodiversiteit, maatschappelijke onrust, volksgezondheid en klimaatverandering; allemaal hebben ze een sterke link met voedselproductie en -consumptie. In deze bundel geven gerenommeerde auteurs van diverse achtergrond hun visie op de vraag: How do we feed the city?

  Met bijdragen van onder andere Lex Boon, Janno Lanjouw, Herman Lelieveldt, Antonia Mazel, Wouter van Dieren, Carolyn Steel en Louise Vet. DOWNLOAD de bundel hier gratis of KOOP de paperback hier.

  De buik van de stad – Essaybundel

  December 2018 - gratis digitale download - te koop als paperback

  Het voedselsysteem kraakt in zijn voegen. De negatieve bijeffecten van het efficiënte en goedkope voedselsysteem dat opgebouwd is na de Tweede Wereldoorlog zijn groter geworden dan de voordelen. Iedereen die zich er mee bezig houdt, is het er over eens: dat moet anders. Maar waar de urgentie en analyse gedeeld worden, lopen de meningen over hoe het dan wel moet sterk uiteen.

  De buik van de stad is een essaybundel vol toekomstperspectieven op de relatie tussen stad, land en voedselproductie. Onder anderen Martin Scholten, Sigrid Wertheim-Heck en Hidde Boersma droegen bij aan het boek, dat wordt ingeleid door Louise Fresco. DOWNLOAD de digitale versie hier of KOOP de paperback hier.  

  Flevo Campus raadt aan:

  De volgende publicaties zijn niet door Flevo Campus uitgegeven, maar zijn wel geschreven door auteurs die aan de Flevo Campus jaarboeken hebben bijgedragen. Bovendien zijn het moderne klassiekers voor iedereen die meer wil weten over het voedseldebat in Nederland en daarbuiten.

  Wat je eet, dat deert 

  Door Lenny Vulperhorst - maart 2020

   

  In het land van boze boeren en weifelende politici is een stille revolutie aan de gang. De voedselcultuur verandert in hoog tempo. Jonge chefs koken de sterren van de hemel. Kookboeken gaan als warme broodjes over de toonbank. Bioboeren rukken op. En vegetarische burgers worden door voedselmultinationals aan fastfoodliefhebbers verkocht. Nu alleen de Haagse politiek nog.

  Politicoloog Lenny Vulperhorst is als kwartiermaker verbonden aan Flevo Campus. Eerder schreef hij over de fraude in de vastgoedwereld, parlementaire enquêtes en dappere wethouders die de wereld willen verbeteren. KOOP nu de paperback.

   

  De voedselparadox

  Door Herman Lelieveldt - april 2016

  Steeds meer mensen willen dat ons eten duurzamer, diervriendelijker en eerlijker is, maar toch lukt het ons nauwelijks ons voedselsysteem te verbeteren. Hoe kan dat? In De Voedselparadox laat Herman Lelieveldt zien hoe moeilijk het voor burgers, bedrijven en de overheid is om over hun eigen schaduw heen te springen en daadwerkelijk iets te veranderen aan ons voedselsysteem. Aan het eind van zijn zoektocht doet hij concrete voorstellen om ons voedselsysteem te verduurzamen. KOOP nu de paperback.

  Sitopia

  Door Carolyn Steel - 2020

  Het langverwachte Sitopia gaat verder waar de Britse architect Carolyn Steel met Hungry City gebleven was: met voedsel als centraal onderwerp onderzoekt ze hoe we niet alleen steden beter kunnen inrichten, maar ook hoe een nieuw stedelijk voedselsysteem kan bijdragen aan een ‘sitopische’ wereld. Een wereld die gevormd wordt door voedsel: sitos = voedsel, topos = plaats.

  Hungry City

  Door Carolyn Steel

  In het baanbrekende Hungry City (vertaald als De hongerige stad) volgt de Britse architect en auteur Carolyn Steel het spoor van ons voedsel, van het platteland tot de stad, via markten en supermarkten, keukens en eettafels, afvalverwerking en terug, en vraagt zich af hoe wij voedsel kunnen benutten als een manier om onze steden beter te begrijpen, beter te ontwerpen, en leefbaarder te maken.

  English translations

  Dino nuggets, pink LEDs, and fed-up farmers

  March 2020 - Free digital download

  Now that more people live in cities than outside them, and it takes fewer people to produce the food needed to feed this growing urban population, what does the future hold for food and for farming? In this collection of essays, journalists, scholars, and thought leaders from the UK, Italy, and the Netherlands share their insights into the question: How do we feed the city in 2020 and beyond?

  With essays by amongst others Lex Boon, Herman Lelieveldt,, Antonia Mazel, Alice Minichini, Carolyn Steel, and Louise Vet. And interviews featuring Felix Rottenberg and Wouter van Dieren, and Ernst van den Ende and Sigrid Wertheim-Heck. Available for FREE DOWNLOAD here

  Feeding the City

  March 2019 - Free digital download

  In four thought-provoking essays, eight different authors dive into one of the most pressing issues that we now face: how are we going to feed to city? Authors Hidde Boersma, Martin Scholten, Janno Lanjouw, Joris Lohman, Yvonne Faber, Ron Methorst, Peter Smeets and Sigrid Wertheim-Heck write about topics as diverse as ‘kringlooplandbouw’ (circular agriculture), the position of the young Dutch farmer, the relationship between food culture and sustainable food choices. With an introduction by Louise Fresco. FREE DOWNLOAD here.