Food and the city

Nieuws

Flevo Campus 2023: focus op drie thema's

Flevo Campus heeft voor 2023 drie thema's benoemd waarbinnen we op zoek gaan naar antwoorden op vragen zoals: wat eten mensen graag? Hoe kunnen we dat lokaal telen en produceren? En hoe komt het vervolgens weer bij de consument terecht?
  •  Leestijd 8 minuten
NP van boven met bezoekers

Thema: Stadspark van de Toekomst

Bij Flevo Campus denken we na over de stedelijke voedselvoorziening van de toekomst. De campus ligt in toekomstige woonwijk Hortus, aan het Almeerse Weerwater. In die waterpartij vind je het eiland Utopia, waar Flevo Campus het (eetbare) Stadspark van de Toekomst in de praktijk onderzoekt samen met Stichting Weerwoud, die het eiland in aanloop van de Floriade Expo 2022 ontwikkelde.

Op Utopia wordt in drie landschappen (de stadstuinderij, het voedselbos en de schooltuinen) het verhaal van ecosysteemherstel verteld. De vraag die daarin centraal staat: kunnen wij als stedelijke bewoner in onze eigen omgeving voedsel verbouwen, recreëren en tegelijkertijd bijdragen aan ecosysteemherstel? Flevo Campus is middels dit project betrokken bij de stadstuinderij en de schooltuinen.

Op de stadstuinderij worden met hulp van een team trouwe vrijwilligers voornamelijk gangbare gewassen verbouwd. Dit jaar zijn er ook een aantal stroken beschikbaar om te experimenteren met wat minder gangbare gewassen, bijvoorbeeld voor de producten van FC LOKAAL. De volledige oogst van de stadstuinderij is voor Flevo Campus. Het is aan ons om daar goede bestemmingen voor te vinden.  

In de schooltuinen krijgen, net als vorig jaar, klassen van twee scholen wekelijks natuureducatieles, en telen gewassen en bloemen in hun tuintjes. We zijn aan het nadenken hoe we de exploitatie van de schooltuinen kunnen verbinden met onderzoek en eventuele andere doelgroepen. Houd onze website in de gaten voor updates!

Wat mensen eten is in grote mate afhankelijk van de cultuur en de omgeving waarin ze opgroeien.

Thema: SMAAK van de Toekomst

Waarom eten mensen zoals ze eten? Die vraag is enorm belangrijk. Als je wilt dat mensen in de toekomst duurzamer of gezonder gaan eten, moet je eerst begrijpen waarom mensen nu zo eten als ze doen.

Het antwoord is complex, want er spelen meerdere factoren. Wat mensen eten is in grote mate afhankelijk van de cultuur en de omgeving waarin ze opgroeien. Maar het is ook afhankelijk van wat mensen nodig hebben om te kunnen leven: mensen vinden zout, vet en zoet bijvoorbeeld lekker, en dat komt in belangrijke mate omdat de natuur ons zo geprogrammeerd heeft.

En daar komen we bij een belangrijk punt: een van de belangrijkste drijfveren voor mensen om iets wel of niet te eten is: SMAAK. Daarom richt Flevo Campus zich in Smaak van de Toekomst op het toevoegen, verbeteren, benoemen of creëren van (nieuwe) smaken. Zijn er bijvoorbeeld ondergewaardeerde, potentieel heerlijke reststromen te vinden? Of valt er juist meer te genieten door in het verleden te graven?

Binnen dit project werken we samen met Low Food en andere partners aan Low Food Labs. Er waren al twee labs over granen, een nieuwe over kip is recent gestart.

De Supermarkt van Morgen levert kennis op voor de Supermarkt van de Toekomst, en vice versa

Thema: Supermarkt van de Toekomst

Vroeger. Vroeger haalden mensen hun eten uit de natuur. Later werden het gespecialiseerde winkels, zoals bakkers, groenteboeren, vishandelaars en slagers. En toen, nog helemaal niet zo lang geleden, was er iets nieuws: de supermarkt. Eén plek, waar je alles kunt krijgen.

Het werd een groot succes: tegenwoordig halen Nederlanders gemiddeld zo’n 70 procent van hun levensmiddelen bij supermarkten. Maar de supermarkt is niet onomstreden: van de ruim tienduizend producten die in veel grotere supermarkten te vinden zijn, is maar een klein deel echt gezond of voedzaam te noemen. Ook komt veel eten van ver, terwijl lokaal geproduceerd voedsel soms verstoken blijft van een publiek. Kan dat niet beter?

Binnen dit thema wordt gewerkt langs twee tijdslijnen: de korte en de langere termijn. In Supermarkt van de Toekomst zijn we gericht op de voedselvoorziening van de toekomst in bijvoorbeeld nieuwe Almeerse wijken zoals Hortus en Pampus. We doen dit onder andere door het organiseren van bijeenkomsten met stakeholders en door bijdragen van de deelnemers van de Flevo Campus Think Tank 2023. Binnen Supermarkt van Morgen zijn en gaan we aan de slag met experimenten zoals ‘FC LOKAAL’ en ‘Food Counts voor Almere!’. Door te splitsen op twee tijdslijnen combineren we creativiteit, innovatie en overleg met praktijk, ervaren en doen.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website