Food and the city

Nieuws

Think Tank 2023: zet je talenten in voor de supermarkt van de toekomst!

Deze editie van de Think Tank buigt zich over de rol van de supermarkt en de invloed van de consument. Gaat de supermarkt met z'n tijd mee? Hoe ziet de supermarkt van de toekomst eruit?
  •  Leestijd 10 minuten

De supermarkt is een moderne uitvinding, maar gaat die ook met z’n tijd mee? Hoe gaan grote steden zoals Amsterdam, Almere, New York of Tokyo in de toekomst hun inwoners van voedsel voorzien? De Think Tank 2023 buigt zich over de rol van de supermarkt en de invloed van de consument. Want hoe ziet die supermarkt van de toekomst er uit? Wat wíllen we eigenlijk eten in de toekomst, en hoe gaan we dat doen?

Zetten bovenstaande vragen jou aan het denken, en ben je gemotiveerd om je talent in te zetten voor een betere voedseltoekomst? Dan is de Think Tank jouw uitgelezen kans om theorie en praktijk samen te brengen. Deelnemers aan de Think Tank zijn enthousiaste en ambitieuze jonge denkers (en doeners!) die zich graag inzetten voor de samenleving. Hun inzet is onmisbaar voor het vinden van antwoorden op stedelijke voedselvraagstukken. Lees hieronder alles over de Think Tank 2023.

Wat is een Think Tank?

De groep volgt een intensief interdisciplinair programma waar wetenschap en praktijkervaring elkaar ontmoeten en botsende wereldbeelden bij elkaar worden gebracht. Gecombineerd met de kennis van de deelnemers is dit een vruchtbare bodem voor nieuwe oplossingen. Het programma begint met een brede onderdompeling in de wereld van voedsel. Aan de hand van praktijk- of ‘werkdagen’ kom je met je groep tot concretere resultaten en werk je aan concrete ‘prototypes’.

Het programma bestaat verder uit lezingen, werksessies, excursies en workshops: er wordt niet alleen geluisterd, er wordt ook gewerkt! Het eindresultaat zal een concrete oplossing zijn die in de praktijk getest kan worden.

De bewuste consument wil steeds meer dat supermarkten hun aanbod verduurzamen

Thema: de consument aan het woord

Supermarkten roepen vandaag de dag gemengde gevoelens op als het gaat om hun rol in het voedselsysteem. Deze gevoelens zijn vooral gebaseerd op de disproportionele macht die supermarkten hebben. De bewuste consument wil steeds meer dat supermarkten hun aanbod verduurzamen. Dit heeft geleid tot een reeks aan visies op hoe een supermarkt er in de toekomst uit kan zien.

Het probleem is dat bij de meeste van deze door experts ontwikkelde visies weinig tot geen consumenten zijn betrokken. In deze editie van de Think Tank willen we hier verandering in brengen. We gaan onderzoek doen met consumenten in een aantal grotere steden van Nederland. Zodoende creëren we een platform waarmee prototypes van supermarkten van de toekomst getest kunnen worden. En daar kan jij aan bijdragen!

Wat kan je verwachten van de Think Tank?

  • Leer van ondernemers, onderzoekers, chef-koks, boeren, de Think Tank-groep en andere experts
  • Werk samen met een groep studenten uit verschillende disciplines
  • Bezoek echte voorbeelden van oplossingen voor stedelijke voedselvraagstukken
  • Bouw of breid je netwerk uit binnen Flevo Campus en daarbuiten
  • 19 gelijkgestemde mededeelnemers.

Voor wie is de Think Tank?

De Think Tank is bedoeld voor studenten én jonge professionals met interesse in stedelijke voedselsystemen, vanuit uiteenlopende studieachtergronden. Je volgt op dit moment een opleiding (of bent recent afgestudeerd) aan een mbo, hogeschool of universiteit in Nederland. We streven naar een diverse groep deelnemers, dus ook als je geen relevante opleiding volgt, nodigen we je van harte uit om je aan te melden.

Deelnemers Think Tank 2022

Praktische zaken

Alles wat je moet weten voor deelname aan de Think Tank:

Locatie: de uitvalsbasis is het Natural Pavilion van Flevo Campus. Daarnaast gaan we ook naar het Food Forum, Aeres Hogeschool en de Village. Alle locaties zijn goed te bereiken met het OV en met de auto. De locaties zijn rolstoeltoegankelijk óf hiermee wordt rekening gehouden in het programma.

Tijdsinvestering: acht programmadagen, op vrijdagochtend van 09:30 tot 14:00 uur. Op de programmadagen is lunch inbegrepen. Data: 14 april, 21 april, 12 mei, 19 mei, 26 mei, 2 juni, 9 juni en 16 juni. Let op: 21 april is van 09.30 – 17.00.

Taal: Nederlands.

Deelnemers: max. 20. Bij meer dan 20 aanmeldingen worden deelnemers geselecteerd op groepsdiversiteit.

Kosten: deelname aan de Denktank Flevo Campus vertegenwoordigt een bedrag van € 2.000,- per deelnemer. Flevo Campus biedt het programma gratis aan voor studenten en young professionals, maar we verwachten een actieve deelname van alle deelnemers. Voorwaarde is dan ook dat je op alle programmadagen aanwezig bent.

 

De inschrijving voor deze editie van de Think Tank is gesloten.

Heb je vragen over het programma? Neem gerust contact op met Nikita, nikita@foodhub.nl.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website