Food and the city

Whitepaper voor de bonenrevolutie

Flevo Campus presenteert aanstaande donderdag, in aanloop naar Wereld Peulvruchten Dag, haar whitepaper ‘De bonenrevolutie’. Want bonen kunnen de wereld redden; dat weten wel, maar we eten ze toch niet. Waarom toch niet? En wat kan er wel gedaan worden?
  •  Leestijd 2 minuten
Diversiteit aan bonen

Je hebt vast al eens gehoord dat ‘we’ (met zijn allen) meer bonen en andere peulvruchten zouden moeten eten. Die zijn namelijk ontzettend rijk in eiwitten, en eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet. De meeste mensen halen hun eiwitten echter vooral uit dierlijke producten en daar zijn tal van bezwaren tegen, met name op het gebied van duurzaamheid. Daarom wordt er door overheden, ondernemers en onderzoekers al decennia gewag gemaakt van wat ‘de eiwittransitie’ wordt genoemd: een beetje een afstandelijk woord voor een belangrijke verandering in ons dieet. Het idee is dat we in onze eiwitbehoefte gaan voorzien door planten die rijk zijn aan het spul te gaan eten.

De afgelopen maanden heeft Flevo Campus daarom uitgebreid onderzoek gedaan naar de potentie van bonen en andere peulvruchten om… wel om niets minder te doen dan de wereld te redden. En die potentie is groot. Zo groot, dat het verbazend is dat Nederlanders nog altijd onderaan het lijstje met boneneters bungelen. Maar zo is het wel. 

De potentie van bonen is reusachtig

Het hele bonen eten

Hoe het kan dat Nederlanders zo weinig bonen eten en wat er aan gedaan kan worden, dat zijn de belangrijkste onderwerpen van zowel de bijeenkomst als de whitepaper die Flevo Campus donderdag in Almere (locatie: Food Forum) zal presenteren. Dit document is het resultaat van het werk dat de afgelopen maanden is gedaan onder de vlag van het Boon van de Toekomst-project. En dat is weer onderdeel van het Smaak van de Toekomst-programma, waarin Flevo Campus de toekomst van ons voedsel beziet door te focussen op de smaak ervan.

De whitepaper ‘De bonenrevolutie’ zal tijdens de bijeenkomst (om 19.00 uur start het liveprogramma) gratis worden verstrekt aan het publiek. Het liveprogramma zelf draait om experts van divers pluimage, met onder andere:

  • Michael Luesink
    Food ondernemer (tech & innovatie)
  • Willemijn Vermeer
    Hoofddocent en onderzoeker, HvA
  • Brad Vanstone
    Mede-oprichter Willicroft
  • Joël Broekaert
    Culinair journalist, restaurantrecensent NRC, presentator
  • Jeroen Willemsen
    Green Protein Alliance

Vanuit hun respectievelijke achtergronden (ondernemers, onderzoekers, (semi-)overheden en betrokken burgers) geven deze gasten hun visie op de toekomst van de boonconsumptie in Nederland.

Pepijn Schmeink op zoek naar de Boon van de Toekomst

Voorafgaande aan de live-bijeenkomst nodigen we je van harte uit om aan te schuiven voor een #BeanMeal om 17:30 uur. De #BeanMeals zijn een initiatief van BeanDeal, de praktische uitvoering van de Nationale Eiwitstrategie. Flevo Campus draagt dat een warm hart toe en heeft niemand minder dan chef Pepijn Schmeink gevraagd om met een uniek #BeanMeal te komen.

Voor wie hem niet kent: Pepijn is een bekende Rotterdamse chef die al jaren bezig is op hoog niveau, maar toch ook zeer toegankelijk, vegetarisch en veganistisch eten in de schijnwerpers te zetten. Lees hier meer over deze bijzondere chef, die de afgelopen maanden het culinaire brein van Flevo Campus in bonenland was.

Voor het #BeanMeal (inloop 17.00 uur) dat Pepijn gaat maken op basis van bonen van Nederlandse bodem rekenen we € 22,- (inclusief drankje en service kosten). Om te reserveren meldt je je eerst aan voor het programma via de site van Pakhuis De Zwijger (rechtsboven) en kun je vervolgens een plek voor het diner reserveren via de link in de bevestigingsmail.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website