Food and the city
Food Hub

De Village

Meer

volkskantine

De Volkskantine

Iedereen moet eten, daarin zijn we gelijk. Toch is er geen gelijke toegang tot goede en gezonde voeding. De Volkskantine wil daar verandering in brengen. Het project wil de nieuwe basisvoorziening voor goed en betaalbaar eten zijn en onderzoekt hoe dat te doen, door het te doen. Het is een plek waar eten is losgekoppeld van winst maken, waar fantastische, gezonde en duurzame maaltijden voor de prijs van een snackbarmaaltijd worden geserveerd, net zo makkelijk als een Hema restaurant, en met de sfeer van een koffiehuis om de hoek. De Volkskantine is een samenwerking tussen Public Food, een organisatie die zich inzet voor een maatschappelijk voedselsysteem en Flevo Campus dat zich als kennisinstelling bezig houdt met stedelijke voedselvraagstukken. Traverse 1a, 1315 TJ, Almere www.volkskantine.nl

Meer

Zuivel

De zaak zuivel

In deze blogreeks onderzoeken Lector Stedelijke Voedselvraagstukken Esther Veen en Flevo Campus onderzoeker Gaby van der Wens welke rol zuivel - dierlijk én plantaardig - inneemt in het voedselpatroon van Almeerders. Op die manier proberen ze zicht te krijgen op de verscheidenheid van deze productgroep, en tegelijkertijd meer te weten te komen over enerzijds de verschillen en anderzijds de overeenkomsten tussen voedselpatronen.

Meer

1U7A3935

Flevo Campus… van de Toekomst

Het voedselsysteem is continu in beweging. Wat vroeger bijzonder was, is nu normaal – denk aan voedsel van ver weg, zoals bananen of avocado's. Maar wat vroeger normaal was, is nu ook vaak weer bijzonder geworden – denk aan het zelf verwerken van overvloed zoals het maken van jam of het inmaken van groenten. In de 'De toekomst van...'-projecten onderzoekt Flevo Campus hoe verschillende onderdelen van het voedselsysteem zich ontwikkelen, welke lessen we daaruit kunnen trekken en hoe we er eventueel op kunnen ingrijpen.

Meer

En-toen-kwam-corona-1

Korte ketens

De voedselnetwerken waarop de moderne supermarkt voor zijn toevoer vertrouwt, omspannen de hele wereld. Meer en meer producten komen van verder en verder. En dat is een groot goed. Maar dit voedselsysteem heeft ook nadelen. Dit dossier verkent daarom de mogelijkheden en voordelen van het alternatief: de 'korte keten.' Meer weten?

Meer

De Seizoenarbeiders aan het werk

Seizoenarbeiders

In het voorjaar van 2020 startte het initiatief De Seizoenarbeiders toen er door Covid-19 weinig buitenlandse seizoenarbeiders naar Nederland kwamen en jongeren uit de evenementensector zonder werk zaten. Het bleek een succesvolle match. In totaal werkten er in dat jaar gesteund door Flevo Campus 233 seizoenarbeiders bij 46 telers, waarvan het overgrote deel bij fruittelers en akkerbouwers in Flevoland. Wij brachten in kaart wie deze Seizoenarbeiders zijn en hoe zij dit werk hebben ervaren.

Meer

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website