Food and the city

Verslag

Seizoenarbeiders | Zen worden tussen de distels

De Seizoenarbeiders voorzien boeren van werknemers en horeca- en festivalwerkers van werk. Een initiatief dat is ontstaan tijdens de coronacrisis. In deze nieuwe serie stellen we je voor aan de Seizoenarbeiders. Deze week: Seizoenarbeider Rokus.
De Seizoenarbeiders onkruid

Boerenwerk in het echt

Rokus: “De afgelopen zomers werkte ik in de opbouw of als barman bij festivals als Lowlands en het Bevrijdingsfestival. Ik hou zelf sowieso wel van elektronische festivals bezoeken, in combinatie met een beetje werken is dat altijd erg leuk. Ook dit jaar had ik al een aantal festivals en evenementen op de planning staan waar ik zou gaan werken. Dat ging niet door door de corona crisis. Ik was vrij druk met m’n opleiding, dus heel erg was het niet dat een beetje werk uitviel. Maar m’n hele zomer was opeens ook leeg, en ik had niet echt uitzicht op inkomen.”

“Ik wilde al langer een keer op een boerderij werken. In mijn studie heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over de verschillen tussen gangbare en biologische landbouw, en dat wilde ik graag in het echt meemaken. In dit werk bij De Seizoenarbeiders vond ik een ideale oplossing: toch buiten werken en meer leren over landbouw. En het is ook gewoon lekker om goed met m’n handen in de aarde te zitten hier.”

Lees ook: fysiotherapeut Jaap is seizoenarbeider in een biologische boomgaard

  • IMG_20200715_100404-scaled-e1605099746260.jpg

    De Seizoensarbeider

    Rokus van Dijke (23) is derdejaars student Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de duurzaamheidsproblemen en daarbij behorende oplossingen, vooral op de gebieden van energie, voedsel, water en milieu. Deze zomer zou Rokus net als voorgaande jaren werken op festivals als Lowlands, in de opbouw en achter de bar.

“Deze dagen zijn we vooral bezig met onkruid wieden. We liggen met z’n achten met het gezicht naar beneden op een ‘wiedbed’ achter een trekker, en plukken al het onkruid dat we tegenkomen tussen de peterselie weg. Momenteel komen we vooral veel distels tegen. Die kunnen nog best naar prikken. Het is hard werken, maar fijn om lekker bezig te zijn. Daarnaast is het best eentonig, maar daardoor kom je wel in een soort van zen modus terecht.”

“Ik wil me graag verder verdiepen in de landbouw na deze zomer. Dat komt ook door mijn studie. Future Planet Studies is een opleiding die zich veel met duurzaamheid bezig houdt, vooral in het kader van energie, water en voedsel. Ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat ik het gedeelte over voedsel het meest interessant vind, dus ik ben op dit moment aan het kijken naar een vervolgstudie, bijvoorbeeld bij Wageningen. In de tussentijd is deze bijbaan een mooie gelegenheid om wat praktijkervaring op te doen!’

Het is toch heel hard werken

Boer Edward over werken met de Seizoenarbeiders:

“Er is zeker een tekort aan medewerkers in de sector dit seizoen. Dat was altijd al wel, maar door corona zijn er minder arbeidsmigranten naar Nederland gekomen. Vooral die mensen die normaal heel veel werk doen in de landbouw, zoals onkruid wieden en oogstwerkzaamheden, die missen we. Al wordt dat gat inmiddels redelijk goed opgevuld door initiatieven als De Seizoenarbeiders, en studenten die langer zonder school zitten.”

“Toen ik De Seizoenarbeiders voor het eerst voorbij zag komen vond ik het een super mooi initiatief. Niet alleen vanwege het tekort aan personeel in de sector, maar voornamelijk omdat het de verbinding sterker kan maken tussen boer en burger. Je hebt een club mensen die niet of nauwelijks iets van de landbouw weet en die worden hier met de neus op de feiten gedrukt. En dan zien zij ook wat wij als boeren vanzelfsprekend vinden: Dat het toch wel heel hard werken is, en een heel ander soort werk dan de meeste mensen gewend zijn. En andersom is het als boer heel fijn om mee te krijgen hoe zij van buitenaf naar de landbouw kijken. Door samen te gaan werken op een perceel kijken we ook of we onze gezamenlijke inzichten kunnen verbeteren, en wat meer naar elkaar toe kunnen komen. Dat vind ik het mooiste ervan.”

Lees ook: Seizoenarbeiders portret #2, van Sasha, Soesja, Zoë en Zwaan die aan de slag gingen bij akkerbouwer Lizelore in Kraggenburg

 

Benieuwd naar de missie en het werk van De Seizoenarbeiders? Of je ook aanmelden als boer? Dat kan!

  • IMG_20200715_103312-scaled-e1597069637170.jpg

    De Boer

    Edward Nijk heeft een akkerbouwbedrijf en teelt momenteel biologische snijmais als veevoer, peterselie voor de verwerkingsindustrie en tulpenbollen. Op andere percelen in Dronten en Zeewolde heeft Edward uien en wortelen staan. In 2021 moet het bedrijf volledig omgeschakeld zijn van gangbaar naar biologisch. Hij heeft ook een agrarisch uitzendbureau, waarmee hij vooral Nederlandse jongens en meiden met een agrarische opleiding of achtergrond inzet bij boeren in Flevoland

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website