Food and the city

Verslag

Wie zijn De Seizoenarbeiders?

De coronacrisis stelt iedereen in de voedselketen, van de boeren aan het begin tot de horeca- en festivalwerkers aan het eind, voor een enorme uitdaging. Een aantal leden van het Slow Food Youth Network is daarom het initiatief De Seizoenarbeiders gestart, om uit twee grote uitdagingen één oplossing te creëren.
Seizoensarbeiders Flevo Campus

Dat ons voedselsysteem kwetsbaar is werd de afgelopen maanden voor iedereen duidelijk. Door de gehele keten heen was normaal niet meer normaal. Boeren bleven met bergen aardappelen zitten, seizoensarbeiders mochten het land niet meer in, de horeca zag de omzet tot stilstand komen en zzp’ers konden thuisblijven. Gelukkig getuigde deze crisistijd ook van de creativiteit, het vinden van – al dan niet tijdelijke – oplossingen. Zo schoten de Support Your Locals boxen uit de grond, werd er een berg met twintig ton frietaardappelen “gered” van de verspilling in Amsterdam en keek men om naar wat hij of zij kon doen voor de boer in de buurt. Vanuit deze realiteit kwam ook het initatief voor De Seizoenarbeiders tot stand.

Twee uitdagingen, één oplossing

Het idee voor De Seizoenarbeiders begon met Kester Scholten, student aan de Warmonderhof en medewerker van het muziek- en kunstfestival Into the Great Wide Open. In de eerste weken na de uitbraak van Covid19 in Europa zag Kester dat veel boeren moeite hadden om genoeg seizoenarbeiders te vinden voor dit teeltseizoen. Tegelijkertijd hoorde Kester dat veel van zijn collega’s in de horeca- en evenementensector plotseling zonder werk kwamen te zitten, door het verbod op grote evenementen tot 1 september en het verplicht sluiten van de horeca.  ‘Wat als we Nederlandse boeren met een arbeidstekort kunnen koppelen aan mensen die plotseling zonder werk zitten? Mensen die normaal in deze tijd festivals opbouwen, of lange uren maken in de horeca. Mensen die gewend zijn hard te werken, en dat liever in de buitenlucht doen dan binnen achter de computer?’ Een groep enthousiastelingen was snel verzameld en daarmee was het platform waar boer en burger zich kunnen aanmelden om nieuwe samenwerkingen aan te gaan, een feit.

Oogsten, wieden, maaien, wat er op dat moment moet gebeuren, de nieuwe Seizoenarbeiders komen het doen.

De eerste pilot startte op 11 mei bij een biodynamische akkerbouwer, met acht nieuwe Seizoenarbeiders. Inmiddels werken ruim veertig seizoenarbeiders bij zeven verschillende boeren, en zijn meer dan 400 aanmeldingen binnengekomen van anderen die graag aan de slag willen op het land. Tussen de aanmeldingen zit een grote diversiteit van beroepen en achtergronden, van student tot festivalproducent, van theatertechnicus tot cateraar, en alles er tussen.

Wat een boer een burger kan leren en andersom

Juist nu, in deze tijden van crisis, ontstaat een kans om boer en samenleving dichter bij elkaar te brengen. Het platform De Seizoenarbeiders heeft als doel het laagdrempelig maken van het betreden van een erf en het boerenleven in werkelijkheid te ervaren, voor mensen die dat normaal niet doen. Stadsbewoners werken mee in het bedrijf, en horen van hun tijdelijke werkgevers hoe het is om anno 2020 boer te zijn. De stedelingen nemen die ervaringen weer mee naar huis, en delen die met hun eigen netwerk. Voor de Seizoenarbeiders bijzondere taak om de wederzijdse verwachtingen en realiteit van boeren en nieuwe seizoenarbeiders goed op elkaar af te stemmen, zodat de kennis van en waardering voor elkaars wereld kan groeien. Nu en na corona.

Een volle zomer

Deze zomer publiceren we elke drie weken één portret van een Seizoenarbeider en zijn of haar geleerde lessen uit het boerenleven. Kijk voor meer informatie over De Seizoensarbeiders op de eigen website. Ben je boer (binnen of buiten Flevoland) en lijkt het je leuk om ook Seizoenarbeiders te ontvangen? Meld je dan vooral aan!

Lees hier het stuk over De Seizoenarbeiders in Trouw , Volkskrant en het AD. Ook vertellen de oprichters meer in deze podcastaflevering van Het Voedselkabinet.

Foto’s: Kester Scholten

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website