Food and the city

Nieuws

Ontdek de voedseltoekomst op Flevo Campus Festival

Op Flevo Campus Festival ga je in één middag op bezoek bij de meest vernieuwende en spraakmakende projecten rondom voedsel en de stad. Zien we je 30 september 2022?
  •  Leestijd 4 minuten
FLEVO CAMPUS FESTIVAL- (2)

Wat staat er in de schappen van de Supermarkt van de Toekomst? Wat kopen we in de Toko van de Toekomst? Hoe smaakt bouillon getrokken van plantaardig restafval van een restaurantkeuken? Hoe zorgt de Volkskantine voor een basisvoorziening voor betaalbaar goed eten? En hoe dragen de schooltuinen op Utopia bij aan bewustzijn over voedsel bij jonge kinderen? Op Flevo Campus Festival ga je zien, proeven en ervaren hoe de voedseltoekomst van Almere eruitziet.

Dit zijn de projecten

Flevolandse Voedselinnovaties

Waar zitten de meest innovatieve ideeën voor een nieuw voedselsysteem? Juist! Bij ondernemers met durf om het anders te doen. Elk jaar ondersteunt Flevo Campus een aantal bedrijven die de Flevolandse voedselwereld met hun ideeën compleet op z’n kop zetten. Zo ontdekten zes wijnboeren unieke Flevolandse gisten, werden er drijvende boerderijen op het water gezet en hoeft er voor zilte teelt niet eens grond gebruikt te worden.

Met: Wyno Vermeulen (Flevosap), Martin Hubers (Floating Farms), Ronald Talen (Horizon Flevoland) en Janno Lanjouw (Voedseljournalist en Hoofd Communicatie Flevo Campus)
Locatie: Food Forum, Floriade Expo 2022

Gezonde voeding als basisvoorziening

Wat eet en drinkt Almere? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat echt iedereen een verse en gezonde maaltijd kan eten? En hoe maken we dat betaalbaar? De Volkskantine, dat begin 2022 haar deuren opende, onderzoekt en laat zien dat je samen aan een toekomstbestendig voedselsysteem kan bouwen. Oprichter Floris Visser schreef een bijna politiek pamflet waarin hij betoogt dat voedsel een publieke zaak is. Iedereen moet immers eten, zoals iedereen een dak boven zijn hoofd verdient en we gezamenlijk moeten regelen dat je van A naar B kunt komen. Floris Visser en Gaby van der Wens (projectleider Flevo Campus) delen hun ervaringen over hoe je gezonde voeding als basisvoorziening aan kunt bieden in een stad. En natuurlijk valt er ook wat te proeven!

Met: Floris Visser (Public Food) en Gaby van der Wens (Projectleider Flevo Campus)
Locatie: FC de Toekomst, Traverse 1a te Almere

Schooltuinen van Utopia

Op Utopia eiland gebeurt iets bijzonders. Dit oudste stukje natuur van Almere huisvest schooltuinen voor kinderen uit Almere en Amsterdam. Met de schooltuinlessen ‘Floriade Schooltuin’ brengt Amsterdam ruim 100 jaar schooltuinenervaring naar Almere. Op deze manier leren kinderen al vroeg het belang van voedsel verbouwen en zo ook dus meer begrip voor de natuur.

Met: Lenno Munnikes (Directeur Flevo Campus) en Milan Wander (Stichting Weerwoud)
Locatie: Utopia Island, Floriade Expo 2022

Low Food Labs

Het Low Food Lab is de plek waar producten uit de innovatieve polder, traditionele gerechten en recepturen samenkomen met de modernste gastronomische technieken. Zo ontdekte het lab hoe je verrassende miso kunt maken van eiwitrijke waterlinzen, een smaakvolle bouillon getrokken kan worden van rest-groenafval en oude en vergeten granen veel meer in hun mars hebben dan we ze credits voor geven.

Met: Friso van Amerongen (Restaurant Wils)
Locatie: Amsterdam-Almere Paviljoen, Floriade Expo 2022

Supermarkt en Toko van de toekomst

In de Supermarkt en de Toko van de Toekomst staat de consument aan het roer. Want hoeveel heb je eigenlijk te zeggen over wat er in het schap ligt? Wat als je zelf een schap of zelfs een hele supermarkt in mocht richten, welke ingrediënten en smaken mogen dan niet ontbreken? Op dit moment zetten we de ontwikkeling van een lokale productlijn, ontwikkeld aan de hand van de voorkeuren van Almeerders centraal. In de workshop ga je aan de slag met de eerste producten van FC LOKAAL (een sopropo ice-t en chutney). Misschien wordt jouw productidee wel als volgende ontwikkeld!

Met: Thera van Heuveln (projectleider Flevo Campus)
Locatie: Surinamepaviljoen, Floriade Expo 2022

Diversiteit en Duurzaamheid

Hoe kan ons voedsellandschap een gezonder en duurzamer dieet stimuleren? En hoe houd je daarbij rekening met de grote diversiteit van eet-culturen, -gebruiken en -gewoonten in een stad als Almere? In een interactieve workshop ga je je eigen ‘food map’ tekenen, en maak je een overzicht van alle manieren waarop jij eten koopt of krijgt.

Met: Esther Veen (Lector Stedelijke Voedselvraagstukken Aeres Hogeschool) en Lyla Carrillo Quan – van der Kaaden (Fotograaf)
Locatie: The Village, Flevo Campus, Floriade Expo 2022

Tijden

Naast de opening en afsluitende borrel is het programma opgedeeld in twee blokken voor de workshops. Tussen de workshops door is er ruimte om te verplaatsen van locatie én natuurlijk om de Floriade te ontdekken.

12:00 Inloop
12:30
Opening bij het Suriname Paviljoen (Floriade Expo 2022)
13:30-14:30 Workshopronde 1 (verschillende locaties, zie programma)
14:30-15:00 Pauze
15:00-16:00 Workshopronde 2 (verschillende locaties, zie programma)
16:00-17:30 Borrel bij The Village (Floriade Expo 2022)

Praktische zaken

Bij een bezoek aan Flevo Campus Festival is een toegangsbewijs voor de Floriade Expo 2022 inbegrepen. Dit is jouw kans om de projecten op het Floriade terrein gratis (!) te bezoeken. 

Tijd: 12:00-17:30

Kosten: deelname aan het Festival is gratis!

Aanmelden: Bestel je toegangskaartje via deze link. Er is beperkt plek beschikbaar. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, vergeet dit niet door te geven. Dan geven je plekje door aan iemand anders. Na aanmelding ontvang je van ons een QR-code die je toegang geeft tot het Floriade Expo terrein.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website