Samen met nieuwsgierige journalisten, kritische studenten en toonaangevende onderzoekers zoeken we antwoorden op vele stedelijke voedselvraagstukken. Alle artikelen en publicaties verzamelen we hier.
Wat is het belangrijkste voedselgewas ter wereld? Zonder twijfel graan. Meer dan de helft van de door mensen geconsumeerde calorieën is er afkomstig van en bovendien is het gewas ook van groot belang voor de teelt van andere gewassen. Flevo Campus start daarom een onderzoeksprogramma en een serie van drie publieksbijeenkomsten over graan.
Afgelopen dinsdag startte een nieuw Low Food Lab waarin de deelnemers gaan experimenteren met mycelium eiwit. Ze kregen ieder een blok van twee kilo mee met de opdracht om te onderzoeken of er nieuwe toepassingen, of misschien zelfs een nieuwe productcategorie, te bedenken valt voor deze grondstof.
Een breed consortium van kennisinstellingen, bedrijven en overheden heeft de handen ineengeslagen voor project PPS Drijvende Delta's. Binnen dit innovatief project worden de komende vier jaar mogelijkheden onderzocht van drijvende plantaardige voedselproductie als antwoord op klimaatverandering en voedselzekerheid in laaggelegen deltagebieden.
Complexer dan verwacht
Internationale erkenning voor Flevo Campus
Leonie Ruhe brengt met haar merk MamasChai een theedrank op de Nederlandse markt met de authentieke smaak van Indiase Masala chai. Haar deelname aan het Food Pioneers Programma bracht haar even terug naar de basis: waarom is ze het merk begonnen, voor wie maakt ze het en wat zijn haar doelen voor de langere termijn?
In onze serie over Food Pioneers vandaag aan het woord: Tjerk Zumpolle van Fermi Foods. Fermentatieproducten zijn goed voor darmflora, lang(er) houdbaar en duurzaam, maar Fermi Foods breekt vooral een lans voor hun rol als smaakmaker. 'Een eetlepel van een van onze producten geeft al ongekende diepgang, complexiteit en balans aan een gerecht'.
Otten zal inzetten op samenwerking met bedrijfsleven
In de serie portretten van Food Pioneers vandaag: Tex Dissen. Met haar bedrijf Fermentex brengt ze kombucha's en kimchi op de markt, maar haar ambitie reikt verder: ze opent binnenkort haar eigen fermentatiestudio, en droomt van een fermentatie community.
In Lelystad is woensdag onder grote belangstelling het ‘Verspil Me Niet Centrum’ officieel geopend. Het centrum moet een kennishub worden voor circulaire vraagstukken, met workshops en lezingen over dat thema én ruimte voor lokale ondernemers om hun geüpcyclede producten te etaleren en verkopen.
We trapten onze reeks over de Food Pioneers van 2024 maandag af met Happy Goat's Goodness. Vandaag gaan we verder met Elant Wijtman, die uit onvrede over het sauzenaanbod in supermarkten zelf friszure sauzen ging maken die hij verkoopt onder de naam Eli's Deli.