Food and the city

Nieuws

Wortel Schieten gaat van start

Twintig Studenten Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn van ROC van Flevoland doen mee aan Wortel Schieten; een programma van 7 weken van Stichting Het Eetschap waarin ze elkaars eetcultuur beter leren kennen en samen hun tanden zetten in een voedselvraagstuk. 
  •  Leestijd 3 minuten
IMG_9626

Werken aan een duurzaam voedselsysteem én aan een inclusieve samenleving

Dalila Sayd, directeur van Stichting Het Eetschap, vertelt: “Met Wortel Schieten brengen we studenten met verschillende eetculturen samen. We leren van elkaar én denken samen na over een voedselvraagstuk. Maar misschien nog wel belangrijker is de verbinding die ontstaat tussen de studenten, doordat ze eens op een andere manier samen aan de slag gaan én een aantal keer gezellig samen eten.” De samenstelling van de groep is heel divers. Een deel van de studenten woont namelijk nog maar kort in Nederland. Hen helpen we met het programma om nog beter te wortelen in hun nieuwe omgeving. 

"..misschien nog wel belangrijker is de verbinding die ontstaat tussen de studenten, doordat ze eens op een andere manier samen aan de slag gaan.."

— Dalila Sayd

Plantaardig en lokaal

Met Wortel Schieten, waarvan de eerste dag plaatsvond op 18 mei 2022, gaan de studenten plantaardige gerechten bedenken voor De Volkskantine; een initiatief in Almere dat zich wil ontwikkelen tot een basisvoorziening voor betaalbaar goed eten. De studenten gaan bij De Volkskantine op bezoek, maar zullen gedurende het programma onder andere op tandems een aantal duurzame boerenbedrijven bezoeken én nieuwe ervaringen opdoen op de Floriade. Op 22 juni sluiten we af met een oogstfeest. Uiteraard eten we dan gezellig met elkaar, maar de studenten presenteren hun gerechten ook aan een jury. Deze zal bepalen welke van de gerechten geschikt zijn om op te nemen in het assortiment van De Volkskantine. 

Food Wave

Stichting Het Eetschap voert deze editie van Wortel Schieten uit op verzoek van Flevo Campus en de gemeente Almere. Zij gaven de opdracht om een programma te ontwikkelen voor kansrijke jongeren waarin mondiale voedselvraagstukken centraal staan. Het programma is daarmee onderdeel van het Europese project Food Wave. Food Wave moet Europese jongeren in staat stellen om op stedelijk niveau bij te dragen aan klimaatverandering. Jongeren worden door verschillende programma’s en activiteiten bewust gemaakt van de mogelijkheden om voedsel in onze steden duurzaam te produceren en consumeren.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website