Food and the city

Nieuws

Volkskantine oogst lof

De Volkskantine is sinds een aantal dagen open. In dit unieke experiment probeert Floris Visser, in opdracht van Flevo Campus, een maatschappelijke voorziening voor duurzaam en gezond voedsel te creëren. Deze week kreeg De Volkskantine landelijke aandacht.
  •  Leestijd 5 minuten
Volkskantine

Misschien vallen de vooroordelen over plantaardig inmiddels toch wel mee?

Initiatiefnemer Floris Visser krijgt het steeds drukker. Na een ‘soft launch’ half maart was het even aftasten, maar onderhand is het – vooral op zaterdag – best druk. Het is ook nadrukkelijk een experiment: De Volkskantine runt van vrijdag tot zondag FC De Toekomst, de stedelijke dependance en onderzoekslocatie van Flevo Campus.

Lees hieronder Floris’ eerste ervaringen (en kijk naar het item dat op het NOS Journaal over de Volkskantine werd getoond!):

‘De kop is er af! We zijn nu twee weken open en de eerste bezoekers hebben ons gevonden. Van de buschauffeur die lunch komt afhalen, tot buren uit Stedenwijk die wel eens iets nieuws wilden proberen. De reacties zijn unaniem positief, zowel over het eten en de prijs, als de missie van het project om een gezonde en duurzame maaltijd een stuk toegankelijker te maken.

Ook hebben we kennis gemaakt met onze vriendelijke en behulpzame buren van Bankerbakkerij Schep, en aan de andere kant met de mannen van de nog te openen nieuwe vestiging van Cigkoftem, twee deuren verderop. Cigkoftem is een Turkse wrap met een vegan mengsel van bulgur en specerijen. We zijn zelf altijd terughoudend geweest om te benoemen dat de Volkskantine plantaardige en biologische maaltijden serveert, maar eigenlijk is iedereen die binnenkomt enthousiast over het feit dat het gehele menu plantaardig is. Iets om opnieuw te overwegen in onze communicatie. Misschien vallen de vooroordelen over plantaardig inmiddels toch wel mee?

We zijn druk bezig om nog toegankelijker te worden, vooral voor mensen met een beperkt budget. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat echt iedereen een verse en gezond maaltijd kan komen eten of afhalen? En hoe maken we dat betaalbaar? Daarover binnenkort meer.’

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website