Food and the city

Onderzoek

Troost of gemak: voedselkeuzes van Almeerders met migratieachtergrond

Waar baseren mensen met een migratieachtergrond hun dagelijkse voedselkeuzes op? Wanneer kiezen ze voor gerechten uit hun land van herkomst, en in hoeverre nemen ze elementen van de keuken van het vestigingsland over? Aeres HBO Almere onderzocht het. De resultaten van het onderzoek lees je in het rapport dat je vanaf deze pagina kunt downloaden.
  •  Leestijd 2 minuten
Cooking across cultures

Voor mensen die naar een ander land verhuizen kan eten van thuis dienen als bron van troost. Desondanks zie je ook dat dat migranten na verloop van tijd elementen van de keuken van hun vestigingsland opnemen in hun eetgewoonten. Het Lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken van Aeres HBO Almere onderzocht de voedselkeuzes en -gewoontes van achttien inwoners van Almere met een migratieachtergrond, en kwam tot de conclusie dat deze niet alleen worden beïnvloed door emoties en een gevoel van identiteit, maar ook door praktische omstandigheden.

Speciale ingrediënten uit het land van herkomst zijn in het multiculturele Almere relatief makkelijk te verkrijgen. Maar als je het hebt over bereidingswijzen en het doorgeven daarvan aan de volgende generatie wordt het al lastiger. Het onderzoek laat zien dat gerechten uit het land van herkomst vooral worden bereid en gegeten bij speciale gelegenheden. In het dagelijks leven kiezen de respondenten vooral voor gemaksgerechten met elementen uit zowel hun eigen als de Nederlandse cultuur.

groenten in kistjes

Benieuwd naar de onderzoeksresultaten?

Download het rapport (50 pagina’s):
Rapport Cooking across cultures

of het wetenschappelijk artikel (17 pagina’s):
Artikel Cooking across cultures

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website