Onderzoek
Troost of gemak: voedselkeuzes van Almeerders met migratieachtergrond

Voor mensen die naar een ander land verhuizen kan eten van thuis dienen als bron van troost. Desondanks zie je ook dat dat migranten na verloop van tijd elementen van de keuken van hun vestigingsland opnemen in hun eetgewoonten. Het Lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken van Aeres HBO Almere onderzocht de voedselkeuzes en -gewoontes van achttien inwoners van Almere met een migratieachtergrond, en kwam tot de conclusie dat deze niet alleen worden beïnvloed door emoties en een gevoel van identiteit, maar ook door praktische omstandigheden.
Speciale ingrediënten uit het land van herkomst zijn in het multiculturele Almere relatief makkelijk te verkrijgen. Maar als je het hebt over bereidingswijzen en het doorgeven daarvan aan de volgende generatie wordt het al lastiger. Het onderzoek laat zien dat gerechten uit het land van herkomst vooral worden bereid en gegeten bij speciale gelegenheden. In het dagelijks leven kiezen de respondenten vooral voor gemaksgerechten met elementen uit zowel hun eigen als de Nederlandse cultuur.

Benieuwd naar de onderzoeksresultaten?
Download het rapport (50 pagina’s):
Rapport Cooking across cultures
of het wetenschappelijk artikel (17 pagina’s):
Artikel Cooking across cultures