Food and the city

Terugkijken: Wonderboon liveprogramma's (deel I en II)

Vorige week organiseerden Pakhuis de Zwijger en Flevo Campus de eerste van drie bijeenkomsten over bonen. Want de nederige boon kan het verschil maken in menig hoofdpijndossier, maar desondanks eten we 'm veel te weinig. Hoe kan dat? Kijk nu het hele programma terug!
  •  Leestijd 3 minuten
debattafel Boon van de Toekomst

Het is een bekend gegeven, maar wil nog niet zeggen dat we er iets mee doen: meer bonen in ons dieet zou goed zijn voor een hele rits netelige kwesties die te maken hebben met hoe mensen zich voeden. Bonen zijn goed voor landbouwbodems, zijn een duurzame bron van eiwitten (in ieder geval duurzamer dan dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en zuivel), goed voor de biodiversiteit en goed voor de gezondheid. Stuk voor stuk uitdagingen waar de samenleving flink mee worstelt.

Maar ondanks dat het bekend is, eten Nederlanders maar weinig bonen. Slechts zo’n 5 gram per dag. Dat staat in schril contrast met de dagelijkse 100 gram vlees en ruim 350 gram zuivel. Flevo Campus vraagt zich af hoe dit kan: waarom blijven bonen in ons dieet zo achter? En: wat zouden we hier aan kunnen doen?

Als onderdeel van die zoektocht stelde Flevo Campus in samenwerking met debatcentrum Pakhuis De Zwijger in Amsterdam een driedelige programmareeks over de boon samen. Vorige week dinsdag (14 november 2023) vond de eerste aflevering plaats. Kijk hem hieronder terug.

 

De tweede bijeenkomst, van 14 december 2023, kan je terugkijken via de site van Pakhuis de Zwijger!

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website