Food and the city

Verslag

Seizoenarbeiders | Onkruid wieden en bomen snoeien

De Seizoenarbeiders voorzien boeren van werknemers en horeca- en festivalwerkers van werk. Een initiatief dat is ontstaan tijdens de coronacrisis. In deze nieuwe serie stellen we je voor aan de Seizoenarbeiders. Deze week: Seizoenarbeider Jaap.
De Seizoenarbeiders Hans Damen

Nu sta ik hier, in de boomgaard in Dronten

Jaap: “Ik ben opgeleid als fysiotherapeut. In 2013 was er heel weinig werk en ben ik ernaast begonnen als barista. Sindsdien verkoop ik een deel van mijn tijd koffie op festivals en evenementen, met een kleine foodtruck. Dan kan je denken aan Bevrijdingsfestival Zwolle, maar ook kleinere evenementen als bruiloften, streekmarkten en dergelijke. Die combinatie van activiteiten als barista en fysiotherapeut ben ik heel erg gaan waarderen. Maar toen corona kwam kon het allebei plotseling niet meer. Als fysiotherapeut laat ik me doorgaans als ZZP’er inhuren. In tijden van crisis vlieg je er dan als eerste uit. En de afgelopen maanden was het gewoon niet druk in de praktijk, mensen durfden niet te komen.”

“Met de koffiebar had ik de eerste paar weken nog wel hoop dat het goed zou gaan komen. Maar toen duidelijk werd dat er voorlopig geen grote evenementen georganiseerd mochten worden heb ik de hoop los gelaten dat dit een enigszins normaal seizoen met de koffiebar zou kunnen worden. Eigenlijk verwacht ik dat ik pas vanaf 2021 weer een beetje kan gaan draaien.”

  • Jaap-de-Gruijter.jpg

    De Seizoenarbeider

    Jaap de Gruijter woont in Epe en is fysiotherapeut en zelfstandig ondernemer met een mobiele espressobar.

We bezoeken de boomgaard op een van de vele warme, regenloze dagen van dit voorjaar, gelukkig bieden de bomen wat schaduw en verkoeling. Dit is de tweede dag dat vier Seizoenarbeiders werken tussen de eindeloze rijen biologische appel- en perenbomen van teler Hans Damen. Naast Jaap werken onder andere een cateraar, een student in en iemand die door corona noodgedwongen is teruggekeerd van een reis door Nieuw Zeeland.

“In eerste instantie vond ik het best lekker om wat meer thuis te zijn, opeens kan je klussen gaan doen in huis die al een tijdje liggen. Maar uiteindelijk heb ik toch een grote behoefte om bezig te zijn, het liefst met andere mensen. En buiten. Dus ik ben online gaan zoeken naar werk en kwam ik de website van De Seizoenarbeiders tegen via een nieuwsbericht. Ik heb me gelijk ingeschreven en er werd eigenlijk behoorlijk snel contact met me opgenomen. En nu sta ik hier, in de boomgaard in Dronten.”

“Deze dagen zijn we vooral bezig met het snoeien van zieke takken uit de bomen. Dat is nodig zodat de boom al z’n energie kan steken in de groei van gezonde takken en appels. Het duurde even om goed alle variaties van zieke takken te herkennen, maar inmiddels heb ik het goed in de vingers. Het werk bevalt goed, maar dat zal ook wel iets te maken hebben met het goede weer. Dit is een klus voor ongeveer twee weken, daarna zien we wel weer. In de tussentijd sta je lekker in de buitenlucht. En het is beter dan thuis zitten in ieder geval!”

  • R1-06369-003A.jpg

    De Boer

    Hans Damen heeft een biologische appel en perenboomgaard in Dronten van ongeveer 17 hectare, die 20 jaar geleden in omschakeling is gegaan naar biologisch.

Enthousiasme als extraatje

Teler Hans Damen over werken met de Seizoenarbeiders:

Hans: “Normaal wordt het werk in deze tijd gedaan door Poolse medewerkers, in zomervakantie aangevuld door lokale scholieren. Dit jaar heb ik gekozen om te werken met De Seizoenarbeiders omdat ik het belangrijk vind om mensen die door corona zonder werk zijn komen te zitten een steuntje in de rug te geven. Daarnaast vind ik het ook prettig dat het makkelijker communiceren is omdat iedereen dezelfde taal spreekt.”

“In deze tijd van het jaar is het vooral belangrijk om onkruid te verwijderen, en ziekte en schimmel weg te snoeien zodat die de bomen niet verder aantasten. Over een paar weken beginnen we met dunnen, dus op basis van tellingen bepalen hoeveel vruchten per boom we willen overhouden en de rest uitdunnen. En zo rond september, oktober gaan we oogsten.”

Ik geloof wel dat ik in de toekomst weer vooral met Poolse medewerkers zal werken. Dat zijn ook gewoon goede werkers, en ik hoop dat deze mensen te zijner tijd hun gewone werk kunnen oppakken.

“Maar tot nu toe bevalt het werken met De Seizoenarbeiders goed. Er zijn nu mensen bij mij aan het werk die normaal niet in de agrarische sector zouden werken. Ik krijg regelmatig enthousiaste reacties van ze, dat het zo leuk vinden om in de buitenlucht tussen de bomen te staan, en tegelijkertijd te leren hoe het fruit geteeld wordt. Dat is echt een extraatje voor mij.”

Benieuwd naar de missie en het werk De Seizoenarbeiders? Of je ook aanmelden als boer? Dat kan!

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website