• menu

  Research Fellow | Carolyn Steel

  Flevo Campus en Aeres zijn verheugd om internationale auteur en voedseldenker Carolyn Steel aan zich te binden. Steel zal de komende tijd als Research Fellow onderzoek doen naar de connectie tussen voedsel in de stad en het platteland en daarbij haar beroemde concept 'Sitopia', waarmee ze de wereld bekijkt door een voedsellens, verder uitdiepen.

  Op 9 december gaan we tijdens Flevo Campus LIVE in gesprek met Carolyn Steel over de connectie tussen stad en platteland en hoe regionale kennishubs daaraan bij kunnen dragen.

  >>> Meld je aan voor Flevo Campus Live op 9 december

  Het stedelijk en rurale landschap van Engeland

  Wat gaat Carolyn onderzoeken?

  Al bij het schrijven van haar eerste boek Hungry City, bedacht Carolyn het concept Sitopia. Dat kun je vertalen als ‘voedselplek’. Met Sitopia ontwikkelde Steel een manier om alles wat er in deze wereld gebeurt te koppelen aan voedsel. En het goede nieuws, dat betekent dus ook dat we een hernieuwde connectie met voedsel kunnen gebruiken om problemen op te lossen. Zo werd ook haar tweede boek Sitopia, how food can save the world geschreven. In beide boeken heeft Carolyn het over de Stadsparadox, de vergeten connectie tussen de stad en de natuur.

  “The relationship between city and country is fundamental to urban civilisation, yet
  we have forgotten how to balance these two essential elements in our lives. “

  Tijdens haar Research Fellowship bij Aeres Hogeschool is Carolyn van plan om verder uit te weiden over de Stadsparadox en het concept zelf te verhelderen. Daarbij houd ze historische, hedendaagse en toekomstige theoretische modellen over hoe we de Stadsparadox kunnen bekijken door de voedsellens ernaast. Op die manier hoopt ze uiteindelijk betere modellen te ontwikkelen voor een leven in een zero-carbon toekomst.

  DATABASE: een verzameling van haar werk

  Carolyn legt uit

  In dit videocollege koppelt Carolyn de geschiedenis van stedelijke ontwikkeling in Europa aan de hedendaagse voedselproblematiek. In 25 minuten legt hoe de ontwikkelingen die we nu zien tot stand zijn gekomen en waarom. Daarnaast maakt ze ook de connectie met de verbinding van mensen en voedsel.

  Een einde aan de stadsparadox

  In de eerste essaybundel Buik van de Stad, Feeding the city in het Engels verscheen het essay ‘Een einde aan de stadsparadox’ door Carolyn Steel. In het essay bepleit Steel hoe de relatie tussen stad en platteland fundamenteel is voor ons stedelijke samenleving, maar sinds het begin van de industrialisatie zijn we langzaamaan vergeten hoe we deze twee essentiële elementen in ons leven in balans kunnen houden. >> download hier het essay

  Het Research Fellowship

  Het Fellowship dat medio 2020 is opgezet is een samenwerking tussen Aeres Hogeschool en Flevo Campus waarin vooraanstaande voedseldenkers en onderzoekers bij dragen aan het ontwikkelen van kennis op het gebied van “Feeding the City”. De Research Fellows leveren tegelijkertijd een bijdrage aan de agenda van de stad Almere en de Provincie Flevoland als het gaat om voedselvraagstukken.

  Meer te weten komen over het Research Fellowship? Lees ook de onderzoeksplannen van Ruud Zanders