Food and the city

Nieuws

Recept voor succes in Food Forum

Food Forum – DoepelStrijkers_Floriade Innovatie Paviljoen_View 01 buiten 2020 sx (002) (1)

Het Food Forum is een van de gebouwen die tezamen Flevo Campus zullen vormen. Het gebouw is opgetrokken uit circulaire bouwmaterialen en is tijdens de Floriade het paviljoen waarmee de Provincie Flevoland zich presenteert. Voor, tijdens en na de Floriade wil de provincie vanuit het gebouw voedselbeleid en ondernemerschap stroomlijnen. Op dit moment wordt er de laatste hand aan gelegd, en op 20 mei zal het officieel geopend worden. Het opvallende ontwerp symboliseert de vruchtbare, drooggelegde zeebodem waarop de Flevolandse voedselproductie plaatsvindt. 

Vier Flevolandse ondernemers (of een consortium aan ondernemers) krijgen van Food Forum de unieke kans om intensief te worden begeleid in unieke programma: Het Recept voor Succes. Een ervaren business developer, op het gebied van korte ketens, neemt de ondernemers mee in het recept voor succes. Het doel is om in twaalf weken tijd, vier korteketennetwerken tot een succes te brengen. Voor de deelnemende ondernemers vraagt dit een tijdsinvestering van acht uur per week, plus deelname aan de vier workshops. Na de twaalf weken intensieve begeleiding worden de ondernemers van nazorg voorzien om duurzaam succes te waarborgen.

[tekst gaat verder onder video]

De waarde van korte ketens

Flevoland is een landbouwprovincie pur sang, maar produceert – net zoals de rest van de Nederlandse landbouw trouwens – vooral voor de wereldmarkt. De roep om een voedselsysteem waarin lokale productie en consumptie beter op elkaar zijn aangesloten is de laatste jaren steeds luider geworden. Er zijn verschillende redenen waarom een dergelijk systeem gunstig is, van duurzaamheidsonderwerpen tot een een grotere waardering van voedsel en sterkere sociale cohesie. En tijdens de coronacrisis werd ineens pijnlijk duidelijk hoe waardevol een goede toegankelijkheid van lokale voedselproducenten tot lokale consumenten en vice versa kan zijn. Voor Flevo Campus is deze zogenaamde ‘korte keten’ belangrijk thema; wil je er meer over weten, lees dan vooral ons dossier over het thema

De Provincie Flevoland wil experimenteren, verbinden en daadwerkelijk dingen doen om de korte voedselketen in Flevoland te versterken. Daarom werd samen met ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland en Haute Equipe een ondernemersprogramma ontwikkeld. Dit programma biedt Flevolandse voedselondernemers de kans om een succesvol (alternatief) businessmodel op te zetten binnen de korte voedselketen.

Het programma is tot stand gekomen dankzij het Europese kennisuitwisselingsproject FoodChains4EU waarin Flevoland gekoppeld is aan verschillende andere Europese regio’s.  De regio Manchester – destijds nog EU! – ontwikkelde een succesvol ondernemerssupport programma onder de titel ‘Recipe for success’. Dit programma is nu aangepast op de Flevolandse omgeving.

Iets voor jou?

Ben je ondernemer en vind je ook dat de weg tussen boer en consument korter kan? En wil je leren hoe je er als ondernemer een betere prijs mee kunt realiseren en tegelijkertijd de onafhankelijkheid van import te versterken. Kortom, wil je helpen toewerken naar een gezond en duurzaam voedselsysteem? Neem dan deel aan het Het Recept voor Succes programma van Food Forum. Lees dan hier meer en schrijf je hier in!

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website