Food and the city

Nieuwe aflevering Flevo Campus Farms: strokenteelt en agroforestry

Moderne akkers kunnen soms eentonig zijn: enorme oppervlaktes ingezaaid met een en hetzelfde gewas. Maar moderne technieken stellen boeren in staat om gewassen veel meer af te wisselen. In deze vierde en laatste Flevo Campus Farms minidocumentaire, onderzoeken we strokenteelt en agroforestry.
Flevo Campus Farms aflever 4 – agroforestry

Strokenteelt

Flevo Campus ging op bezoek bij ERF BV, een opvallend biologisch akkerbouwbedrijf. Geen familiebedrijf, maar een stichting die gronden van Flevolandse overheden tijdelijk agrarisch beheert, tot die overheden de grond zelf weer nodig hebben. Het gaat om grote oppervlaktes: ERF beheert zo’n 1.800 hectare en is daarmee het grootste biologisch akkerbouwbedrijf van Nederland.

Daarnaast is ERF opvallend omdat het bedrijf experimenteert met nieuwe vormen van bedrijfsvoering. Het meest in het oog springende – en succesvolle! – experiment is wellicht de strokenteelt. Door gewassen in lange stroken in te zaaien, in plaats van in grote, aaneengesloten oppervlaktes, kan de biodiversiteit beter beschermd worden en zijn de gewassen zelf minder vatbaar voor ziektes.

Agroforestry

Maar het kan nog experimenteler: met agroforestry plant je tussen de stroken ook nog bomen. Daarvoor gingen we op bezoek bij nog zo’n inspirerende stichting: Stichting Weerwoud. Xavier San Giorgi legt in de video uit hoe hij met ERF samenwerkt op het Almeerse eiland Utopia om een compleet vernieuwende vorm van landbouw te ontwikkelen.

Strokenteelt en agroforestry zijn voorbeelden van de mate van vooruitstrevendheid van Flevolandse boeren. Maar er is meer! Kijk hieronder ook de eerdere afleveringen van Flevo Campus Farms terug:

Flevo Campus Farms 3: Nedersoja

(lees hier meer over biologisch akkerbouwer Wouter Klaasse Bos)

Flevo Campus Farms 3: Kringloopkippen

(lees hier meer over akkerbouwer en kippenboer Johan Leenders)

Flevo Campus Farms 1: De Stadsboerderij

(lees hier meer over het biodynamische bedrijf van Tineke van den Berg en Ton Saat)

 

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website