Food and the city

Nieuws

Micro campus tijdens Floriade

Gedurende Floriade ligt Flevo Campus op het tentoonstellingsterrein. Om te laten zien hoe Flevo Campus met onderzoek, ondernemerschap en doelgerichte actie het stedelijk voedselsysteem van de toekomst wil vormgeven, staan er vanaf deze week een aantal opvallende, tijdelijke expo-gebouwen ingericht op het terrein.
  •  Leestijd 3 minuten
Wikihouse en 3D-iglo

Met nog maar iets meer dan een week te gaan tot Floriade begint, heerst er een koortsachtige drukte op het terrein. Paviljoens worden ingericht, groenvoorzieningen bijgewerkt en richtingaanwijzers geplaatst. En ook Flevo Campus is er klaar voor.

Ook na Floriade zal Flevo Campus in Almere een vaste waarde blijven

De campus is natuurlijk een beetje een vreemde eend in de Floriade-bijt. In tegenstelling tot de meeste paviljoens zal Flevo Campus ook na de Floriade gewoon blijven bestaan. In die zin is de campus een ‘Floriade-legacy’ project: de campus werd in tandem met de op handen zijnde Wereldtuinbouwtentoonstelling bedacht, maar zal in Almere een vaste waarde blijven, ook als het Floriade-terrein in een duurzame woonwijk is getransformeerd.

Om de verbinding met duurzame stedelijke ontwikkeling te benadrukken, wilde Lenno Munnikes, programmadirecteur van Flevo Campus, het werk dat er gebeurt verbinden aan het ontwikkelen van duurzame stedenbouw. Daarom ging hij samenwerkingen aan met ontwikkelaars van duurzame bouwconcepten. Zo werd er een samenwerking met Het Woningbouwatelier een zogenaamd Wikihouse gerealiseerd. Dit bouwconcept is er op gericht om op een eenvoudige wijze en met lokaal gezaagde bouwelementen een houten huis te realiseren.

Impressie van de bouw

In slechts enkele dagen stond de basis van het Wikihouse op het Flevo Campus-kavel en op het moment van schrijven van deze tekst worden de details afgetimmerd. Het houten huisje is ‘off the grid’; het heeft zonnepanelen en een batterij om te voorzien in de stroomvraag. Tijdens Floriade zal Horizon Flevoland, een overheidsinstantie die Flevolandse bedrijven helpt zich te ontwikkelen, er gebruik van maken, onder andere om tijdens de tuinbouwexpo gasten te kunnen ontvangen.

3D-geprinte iglo

Aan de overzijde van het kavel wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een 3D-geprinte iglo van het bedrijf Royal 3D. De grondstof voor de het gebouw (waarmee hij dus geprint is) bestaat uit gerecyclede PET-flessen. Tijdens Floriade zal de iglo worden gebruikt om Flevo Campus projecten te showcasen en als multifunctionele ruimte tijdens evenementen. 

Daarnaast is er natuurlijk The Village, de ontwikkellocatie voor voedselondernemers met ambitie om het voedselsysteem te verbeteren. Tijdens Floriade zal er hier een buitenexpo te zien zijn en zullen op gezette tijden ondernemers uit de Village activiteiten organiseren.

Daarmee is het Flevo Campus-kavel volgens programmadirecteur Lenno Munnikes ook tijdens Floriade een soort micro campus, waar verschillende functies van het voedselsysteem samenkomen. ‘Op een campus wil je allerlei verschillende disciplines bij elkaar brengen en dat doen we hier: het bouwen van duurzame woonwijken, het regionaal ontwikkelen van de provincie, eigen ondernemers horizon allemaal gericht toekomst’.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website