Onderzoek
Joshi van den Akker doet onderzoek naar duurzamere Japanse rāmen
Even voorstellen.. Wie ben je en wat studeer je?
Mijn naam is Joshi van den Akker en ik ben MA Student Museum and Heritage Studies aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Voorheen heb ik mijn BSc in Geneeskunde aan de Vrije Universiteit behaald. Door het combineren van gezondheid, voeding en erfgoed is zo mijn interesse voor duurzaamheid gegroeid.
De Japanse keuken kent een lange traditie van het oogsten van ingrediënten uit de eigen regio.
Wat onderzoek je?
Mijn afstudeeronderzoek richt zich op de Japanse keuken in de Amsterdamse metropoolregio. De ingrediënten die nodig zijn om een rāmen-gerecht samen te stellen, worden meestal van Japan naar Nederland geïmporteerd. De Japanse keuken kent een lange traditie van het oogsten van ingrediënten uit de eigen regio. Vanwege de huidige duurzaamheidsvraagstukken is het belang om meer inzicht te krijgen in de motieven om Japanse regionale ingrediënten te importen in plaats van deze in Nederland te verbouwen en te oogsten.
Hoe onderzoek je dat?
Om inzicht te krijgen in de perspectieven van zowel tweede- en derde generatie evenals het restaurantpersoneel van Japanse afkomst in de Amsterdamse metropoolregio, werden twaalf semi-gestructureerde, verkennende interviews met open vragen afgenomen. Het belangrijkste doel van de afgenomen interviews was om in kaart te brengen wat de toegevoegde waarde van de import van lokale en regionale Japanse ingrediënten is, met name bij het nabootsen van een authentiek rāmengerecht. Daarnaast richtte de onderzoeker zich op de perceptie van de geïnterviewden over het veranderende stedelijke voedsellandschap, rekening houdend met de duurzaamheidsvraagstukken in de Japanse keuken.
Restauranteigenaren en -personeel zijn zich bewust van de toenemende duurzaamheidsproblematiek en ze zijn bereid over te stappen op een duurzamer beleid
Wat ben je te weten gekomen?
Geïnterviewden noemden de knowhow van de rāmen-chef en een vergelijkbare restaurantervaring als in Japan de meest waardevolle toegevoegde elementen en daarom essentieel om in het Nederlandse voedsellandschap toe te passen. Daarnaast werden kwesties met betrekking tot authenticiteit en duurzaamheid door zowel tweede- als derde generatie consumenten van Japanse afkomst op vergelijkbare wijze ervaren, wat over het algemeen resulteerde in uitwisselbare perspectieven.
Ook zijn restauranteigenaren en -personeel zich bewust van de toenemende duurzaamheidsproblematiek en ze zijn bereid over te stappen op een duurzamer beleid, zelfs op het gevaar af dat (wat wordt beschouwd als) het authentieke rāmen-gerecht wordt veranderd. Hoewel Japanse klanten rāmen beschouwen als een gerecht dat sterk verbonden is met hun Japanse identiteit, wordt een aanpassing of verandering van het rāmen-gerecht aangemoedigd om meer inclusieve en groenere opties aan te kunnen bieden.
Hoe past jouw onderzoek bij Flevo Campus?
Dit onderzoek geeft Flevo Campus inzicht in de toepasbaarheid en praktische uitvoerbaarheid van duurzame alternatieven voor innovatieve voedingstechnieken in Nederland als het gaat om de Japanse (rāmen)keuken, maar ook andere Japanse gerechten en (Oost-)Aziatische keukens die in de westerse eetcultuur aan populariteit hebben gewonnen.
Joshi ontwikkelde een poster als afronding van het onderzoek: The Future of Rāmen: Sustainability challenges in a changing urban food landscape