Food and the city

Jaarboek ‘Ondernemend eten’ nu online te lezen

SONY DSC

Ondernemend eten

Welke verschillende rollen speelt de burger in de transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem? Dat is de centrale vraag van deze publicatie, voortkomend uit het onderzoek van de drie promovendi van het lectoraat Voedsel en Gezond leven aan Aeres Hogeschool Almere, in samenwerking met masterstudenten en andere onderzoekers. Auteurs Jan Eelco Jansma, Anke Brons en Koen van der Gaast hebben vanuit hun verschillende onderzoeksterreinen gekeken naar hoe de ‘ondernemende burger’ opereert om het voedselsysteem gezonder en duurzamer te maken. De onderzoeken gaan specifiek over Almere, maar de conclusies die eruit getrokken worden zijn breder te trekken dan alleen deze gemeente. Of je nu voedselbeleid maakt bij de gemeente of vrijwilligerswerk doet bij de Voedselbank, dit onderzoek geeft handelingsperspectief voor de burger in verschillende rollen.

Verleden, heden, toekomst

Na een voorwoord van lector Sigrid Wertheim-Heck neemt Jan Eelco Jansma, een van de drie promovendi, je mee naar 1958 toen Almere niet meer was dan een idee en een zandbank. De visie van de planologen van die tijd is nauw verbonden met voedsel en landbouw, en speelt vandaag de dag nog altijd een rol. Met deze context in het achterhoofd duiken we in het onderzoek van Anke Brons. Zij vraagt zich af of iedereen een rol kan spelen in de transitie naar een duurzamer voedselsysteem. Daarvoor onderzoekt ze de inclusiviteit van het systeem vanuit verschillende facetten en lezen we hier de resultaten van het onderzoek over de rol van culturele diversiteit. Tot slot geeft Koen van der Gaast een breder perspectief op wat ondernemen betekent voor voedsel en duurzaamheid in Almere, en hoe de burger in verschillende rollen onderneemt.

 

Download de publicatie

Eerder dit jaar stond er een openbaar college gepland over de onderzoeken die de Aeres-promovendi hebben uitgevoerd, maar corona gooide roet in het eten. Het jaarboek is alsnog gepubliceerd en nu voor iedereen te lezen. Download de publicatie hier.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website