Food and the city

Onderzoek

Gedragsinterventie ‘Bean Food Pairing’ laat consumenten meer bonen eten

In de week van 10 tot 16 februari kunnen de klanten van Ekoplaza Almere iets bijzonders verwachten! Twee onderzoekers van Flevo Campus testen daar een week lang een door hen ontwikkelde interventie om mensen -in het kader van de eiwittransitie- te verleiden meer bonen te gaan eten. De testweek valt samen met de tweede editie van de landelijke BEANMEAL campagne.
  •  Leestijd 5 minuten
Bannerfoto

Bijna precies een jaar geleden publiceerde Flevo Campus, na een uitgebreid onderzoek en drie talkshows in Pakhuis de Zwijger, het whitepaper ‘De Bonenrevolutie’. In dit whitepaper beargumenteerden we waarom de boon een veel grotere rol in ons dagelijks eetpatroon verdient. De publicatie viel samen met de eerste editie van de BEANMEAL, een week waarin de boon landelijk in de spotlight stond. Volgende week beleeft de BEANMEAL haar tweede editie, en ook dan doen we weer iets bijzonders: een week lang ‘Bean Food Pairing’ in de Ekoplaza in Almere!

  • Banner whitepaper Bonenrevolutie

Vera Stoop en Mette Beerda onderzochten voor Flevo Campus waarom het eten van bonen zo weinig in de dagelijkse routine van mensen voorkomt. Ze kwamen uit op drie hoofdredenen: men kent weinig of geen recepten met bonen, het imago van bonen is over het algemeen stoffig en: bonen worden vaak aangeboden in een saai eentonig conservenschap. Met deze kennis ontwierpen ze een creatieve interventie genaamd ‘Bean Food Pairing’ voor op de winkelvloer.

Bean Food Pairing

Mette: ‘Uit ons onderzoek bleek dat consumenten weinig (lekkere) recepten met bonen kennen. Daar willen wij verandering in brengen. Door middel van het concept ‘Bean Food Pairing’ koppelen we de lekkerste bonen aan een bijpassende groente. Als het ware de ultieme boon-groente match. Daarvoor halen we de bonen uit het conserven schap en positioneren wij ze in het groente schap. Bij elke boon-groente match krijgt de consument recept-inspiratie door receptkaarten die bij de match liggen. We hebben daarvoor in samenwerking met Joeri Veul, auteur van het kookboek ‘Heilig Boontje’, drie vegetarische bonenrecepten ontwikkeld.’

Kom langs!

Van 10 tot en met 16 februari testen Mette en Vera hun gedragsinterventie in de Ekoplaza in Almere. Ben je nieuwsgierig, kom dan vooral langs! En wil je meer weten over de gedragsinterventie, neem dan contact op met Mette (mette@flevocampus.nl) of Vera (vera@flevocampus.nl).

  • Ekoplaza Almere
Tasty tarwe

Het onderzoek van Mette en Vera valt binnen het Flevo Campus programma De Smaak van Morgen. Onder die vlag lopen meerdere onderzoeksprojecten, met het Graan van Morgen als meest recente. In dat project zochten we naar alternatieve manieren van graanconsumptie die kunnen leiden tot een gezonder en duurzamer voedselsysteem.
We deden daarvoor uitgebreid onderzoek en organiseerden De Graan Gesprekken, een reeks van drie talkshows in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam (hier terug te kijken!). Op dit moment wordt gewerkt aan een whitepaper over het granenonderzoek.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website