Food and the city

Verslag

Essaybundel nu verkrijgbaar

Afgelopen vrijdag werd tijdens een levendig publieksevenement de nieuwste editie van de jaarlijkse Flevo Campus essaybundel gepresenteerd. Negen essays over het stedelijk voedselsysteem, gepubliceerd onder de titel Foerageren of fabrieksworst? Vanaf nu is het boek voor iedereen verkrijgbaar.
  •  Leestijd 2 minuten
Lenno Munnikes spreekt

In het voormalig architectuurcentrum Casa Casla kwamen afgelopen vrijdag essayisten, betrokkenen en geïnteresseerden samen voor de presentatie van de jaarlijkse Flevo Campus essaybundel. Tijdens een live talkshow kwamen verschillende essayisten aan het woord om te vertellen over hun essays en inzichten op het moderne voedselsysteem. 

Foerageren of fabrieksworst? Nu te koop

Flevo Campus vraag elk jaar de beste schrijvers, wetenschappers en betrokkenen uit om hun visie op het voedselsysteem te geven. Foerageren of Fabrieksworst? is de vierde essaybundel in die serie. De voorpublicaties op De Correspondent, The Guardian en in Vrij Nederland geven vast een voorproefje en garanderen de kwaliteit van de inhoud.

Wil je zelf alle negen essays lezen? Dat kan. Koop de bundel via Libris.

Amber Striekwold vertelde uitgebreid over haar onderzoek naar de opvallende geschiedenis van de rookworst. Waar de Gelderse rookworst voor de Tweede Wereldoorlog ontegenzeggelijk een streekproduct was, is het in de naoorlogse decennia veranderd in een massaproduct dat via grote concerns – Unilever en Hema, vooral – zijn weg naar de massa vond. Ondanks de omvang van zowel de productie als de consumptie van rookworsten, zijn de fabrikanten er wonderwel in geslaagd om het ‘knusse’, ‘gezellige’, ‘oer-Hollandse’ en het ‘authentieke’ aan de rookworst in hun marketing te benadrukken tot het niveau dat de worst bijna symbool staat voor een bepaald soort, evenzo ‘authentiek’, Nederlanderschap. Onderstaande video is er een sprekend voorbeeld van.

Volgens Striekwold, die haar prijswinnende essay schreef met Hannah de Korte die niet bij het evenement aanwezig was, staat de rookworst zo symbool voor omvangrijke hoeveelheid verschillende betekenissen die mensen aan hun voedsel hangen. Zo verraad de keuze voor bepaald voedsel en hoe we het eten meer over mensen dan ze zelf soms doorhebben.

FC de Toekomst

Ook onderzoeker Esther Veen kwam uitgebreid aan het woord. Veen is als lector stedelijke voedselvraagstukken verbonden aan de Aeres Hogeschool Almere en doet veel onderzoek naar menselijke eetgewoontes. In de nieuwe Flevo Campus stadsdependance FC de Toekomst worden de komende maanden onderzoeken uitgevoerd waar alle inwoners van Almere (en daarbuiten) mogen deelnemen.

En tenslotte kwam Floris Visser aan het woord. Met zijn project De Volkskantine is Visser een bekende bij Flevo Campus. Ook in de essaybundel schreef hij over zijn idee om een publieke voorziening te creëren die gericht was op goed eten. Met zijn essay won hij de Flevo Campus essaywedstrijd, maar daarnaast mocht hij een pilot van zijn project uitvoeren in de eerder genoemde stadsdependance FC de Toekomst.

Na de boekpresentatie werd het publiek uitgenodigd om mee te gaan naar FC de Toekomst, waar na een officiële opening ook een borrel met hapjes uit De Volkskantine wachtte.

Gaby van der Wens opent FC de Toekomst
Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website