Agenda

Programmareeks 'De Bonenrevolutie', afl. 1: Wonderboon

Flevo Campus brengt in samenwerking met Pakhuis De Zwijger de driedelige programmareeks 'De Bonenrevolutie'. In deze eerste aflevering zoeken we antwoord op vragen als: waarom willen we eigenlijk meer bonen telen en eten? en waarom blijft de populariteit uit?
Bonen

Wat

Ruud Timmer, André Jurrius, Janno Lanjouw

Wanneer

Tijd

Waar

Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam

Meld je aan

Bonen zijn gezond, eiwitrijk, goed voor de biodiversiteit en voor stikstofbinding. Al sinds de jaren 80 kennen we de voordelen van bonen op het menu, maar de teelt en consumptie van (Nederlandse) bonen is de afgelopen jaren enorm afgenomen. In 1988 werd bijvoorbeeld 14.000 ha geteeld, tegenover 150 ha in 2010. De hoofdrol van de boon is langzaam verschoven naar een bijrol.

Het ministerie van LNV lanceerde in 2020 met de Nationale Eiwitstrategie hoge ambities voor een meer plantaardig menu. Voor een betere gezondheid van mens, dier en natuurlijke omgeving. Vele vegetarische burgers en een Bean Deal (2022) verder is de productie en consumptie van bonen de afgelopen jaren alleen maar afgenomen.

In deze programmareeks krijgt de (Nederlandse) boon de hoofdrol. We gaan proeven, praten en onderzoeken. In ieder programma staat smaak centraal en maken we verbinding met voedselproductie, ons menu van morgen en oplossingen in beleid en praktijk. Waarom willen we meer bonen eten en telen? Wat vinden we lekker? Welke bonen worden de smaakmakers van de toekomst? Een programma over de potentie van dit ondergewaardeerde ingrediënt.