Agenda

Future Farming & Food Experience 2024

Derde editie van dit event waar boeren op verschillende manieren in gesprek kunnen over de landbouw van de toekomst en kennismaken met de bijbehorende uitdagingen en oplossingen. Flevo Campus verzorgt een dialoogsessie over de bonenparadox: waarom eten we ze zo weinig, terwijl dat alleen maar voordelen heeft?
Def future farming

Wanneer

Tijd

Waar

Boerderij van de Toekomst
Edelhertweg 1
8219 PH LELYSTAD

Meld je aan

Nederland Bonenland? Een gesprek over de kansen voor een Nederlandse bonenketen

Net als vorig jaar levert Flevo Campus ook dit jaar een bijdrage aan dit evenement in de vorm van een dialoogsessie over de bonenparadox. We eten ze namelijk niet, en we telen ze nog minder. Als we voorbij deze paradox willen en van Nederland een gezond bonenland willen maken moet er wél wat gebeuren. Op 30 mei gaat Flevo Campus onder leiding van Janno Lanjouw het gesprek aan met vertegenwoordigers uit de bonenketen over wat zij denken dat een goed plan van aanpak zou kunnen zijn.

Wie zijn de gasten?
Rocus Troost van Jamael Food Group
Adinda Lodders van BO Akkerbouw
Henk Janknegt van de Eiwitboeren van Nederland
Guus Nelissen van Flevo Campus
Ruud Timmer van WUR

Rocus Troost heeft een nieuwe productlijn ontwikkeld om de consument weer aan de hele boon te krijgen. Deze lijn willen ze graag met in Nederland geteelde bonen vullen, maar dat lukt nu nog maar ten dele. Adinda Lodders van BO akkerbouw en de Beandeal vormt de schakel tussen overheidsbeleid en de landbouwpraktijk: welk stappen worden hier gezet om de boon weer in beeld te krijgen? Henk Janknegt van de Eiwitboeren van Nederland vertegenwoordigt de landbouwpraktijk, wat hebben zij nodig om meer bonen te kunnen oogsten en verkopen? Guus Nelissen van Flevo Campus laat zien waar het nu misgaat in de keten, en wie dus aan zet is. Onderzoeker Ruud Timmer duidt de jarenlange stilstand in de ontwikkeling van de bonenteelt in Nederland en geeft aan waar innovatie nodig is.