Food and the city

Het Grote Flevoland Diner

HGFD-9872

Het Grote Flevoland Diner werd voor de tweede keer georganiseerd in de half open stal van de Almeerse Stadsboerderij. Een speciaal genodigd gezelschap van voedselproducenten, betrokken burgers, beleidsmakers, opleiders en Summer School alumni van vorige edities kwam bijeen om de resultaten van dit jaar te oogsten. En om daarna te genieten van het beste dat de Flevolandse bodem te bieden heeft: een – in dit geval vegetarisch – menu bereid met Flevolandse producten door top-chefs.

Het thema van de avond was de Flevolandse aardappel, een van de belangrijkste gewassen in de wereldberoemde Flevolandse akkerbouw. Naast de pitches van de veertien deelnemers aan de Summer School werden bezoekers ook getrakteerd op  een zintuiglijke reis door de geschiedenis van de Flevoland. Op de avond zelf gebeurde dat met koptelefoons, maar als je de reis ook wil beleven, dan kan dat!

De veertien voedselondernemers – in spé – die deelnamen aan de Summer School hopen allemaal via hun bedrijfsconcept het voedsellandschap te verbeteren. In korte pitches hoopten zijn het publiek en drie kritische experts ervan te overtuigen dat zij het beste plan hadden. Er werden volop tips gedeeld en kaartjes uitgewisseld. De Summer School-deelnemers werkten een week lang intensief samen aan hun ideeën voor een beter voedselsysteem. Wil je weten hoe dat is gegaan? Lees het hele verslag van de Summer School van dag tot dag, ook met foto’s terug te vinden op instagram.

Daarna: aan tafel!

Chefs en boeren uit de buurt sloegen de handen ineen voor een echt Flevolands aardappeldiner. De aardappel verwerken in het voor, hoofd én nagerecht? Chefs Sanne Flantua van Boerkok, Bilal Bouazza en Nadia Zerouali bewezen dat het kan. De aardappel is een product dat gebruikt wordt in de meeste wereldkeukens en juist die diversiteit aan mogelijkheden en smaken stond ook centraal tijdens de Summer School. 

En de prijs gaat naar?

Tijdens het diner werden ook de winnaars van de pitches bekend gemaakt. Hoewel alle pitches enorm inspirerend waren, kozen de juryleden voor de ideen die al het meest concreet waren uitgewerkt. Iona Mulder wil met The Good Spice de rijke wereld van specerijen verheffen boven het stoffige kruidenrekje van de supermarkt. Niet alleen wil ze Nederlanders opnieuw kennis laten maken met de grote diversiteit aan smaken die specerijen te bieden hebben, ze wil ook een fairtrade systeem ervoor optuigen zodat de specerijtelers in de landen van oorsprong hier een eerlijke prijs voor krijgen.

Joren Kruit wil met Flevolands geteelde lupine een duurzaam en lekker alternatief bieden voor koffie. Want gewone koffie mag dan alomtegenwoordig zijn, de cafeïne die erin zit is minder goed voor mensen dan ze vaak denken. En bovendien heeft de koffieteelt een grote impact op het milieu en moet ze van ver komen. Terwijl lupinebonen gewoon in de polder groeien. Als je Joren mag geloven, smaakt het (bijna) hetzelfde, so what is not to like?

Marrit Schakel wil met haar cultuurkaas-concept verhalen vertellen over welke culturen er achter haar kazen schuilen. Niet alleen verschillende culturele achtergronden komen samen in haar producten, ook de bacterieculturen en de werkwijze van Marrit konden de goedkeuring van de jury wegdragen.

Marrit Schakel

Cultuurkaas

Joren Kruit

Lupine Koffie

Iona Mulder

The Good Spice

Daarnaast ging de aanmoedigingsprijs naar Niels Deijkers en Hub Coumans voor hun concept om een online winkelplatform te ontwikkelen voor duurzame voedselproducten. De prijs is een werkplek in de broedplek voor ondernemers in The Village op het Floriade Terrein, een training Business model Canvas én natuurlijk levenslang toegang tot het Flevo Campus netwerk. 

Bekijk hier alle foto’s van het diner, de pitches, de Flevolandse chefs en hun gerechten

 

Fotografie: Coco Olakunle

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website