• menu

  Dit was de Flevo Campus Summer School 2020

  Ondernemen in de voedseltransitie, hoe doe je dat? Hoe zet je een idee, een onderneming of bedrijf in de wereld waarmee de transitie naar een gezond voedselsysteem wordt versneld? Dat is de vraag waar de deelnemers van de Flevo Campus Summer School dit jaar mee aan de slag gaan. In een week tijd (24 t/m 28 augustus) krijgen ze een snelcursus over het voedselsysteem, over Flevoland en over ondernemen. Ze steken de handen uit de mouwen bij Flevolandse ondernemers én worden ondertussen klaargestoomd om zelf aan de slag te gaan. Volg hier hoe de week eruitziet!

  Dag 1: de voedseltransitie

  Op de eerste dag van de Flevo Campus Summer School kwamen de vijftien deelnemers aan op de Stadsboerderij Almere. Daar vlak naast, op kampeerterrein De Kemphaan, mochten ze hun tentjes alvast opzetten, voordat ze elkaar (op veilige afstand) in levenden lijve leerden kennen.

  De eerste dag stond geheel in het teken van de theorie én praktijk van de voedseltransitie. Joris ‘Voedseltransitie’ Lohman van Food Hub zorgde voor de nodige theoretische achtergrond. Twee eigenzinnige ondernemers die de daad bij het woord hebben gevoegd – Saraï Pannekoek van o.a. Nourishmentis en Yorick Bruins van Wakuli – gaven de deelnemers daarna de inspiratie om in de praktijk aan de slag te gaan. 

  Na een rondleiding over de Stadsboerderij Almere – de vaste uitvalsbasis van deze Summer School – werd er uiteraard ook weer gekookt, door en met Flevo Campus-smaakmaker Nadia Zerouali. In de hoofdrol: aardappels. De aardappel keert de hele week terug als ‘hoofdact’ van het menu, om op vrijdagavond helemaal de show te kunnen stelen in Het Grote Flevoland Diner – De Aardappeleditie, tevens de afsluiting van deze Summer School.

  Dag 2: persoonlijk leiderschap

  Na een stormachtige nacht op de camping was het tijd voor de tweede dag Flevo Campus Summer School. De deelnemers wisten nu alles over de voedseltransitie – maar wie zijn zij zelf eigenlijk in die transitie? Ragna Heidweiller nam ze mee in een sessie persoonlijk leiderschap, zodat ze zichzelf en hun eigen ondernemerschap beter leerden begrijpen. 

  Ragna Heidweiller gaf de deelnemers een sessie 'persoonlijk leiderschap'.

  Daarna was het tijd om de handjes uit de mouwen te steken! Er werd ‘stage gelopen’ op verschillende bedrijven: bij de Libanese platbrodenbakkerij Arabic Bread, bij fruitteler Damen (via De Seizoenarbeiders), én gewoon op eigen terrein, op de Stadsboerderij Almere. Genoeg te doen! Na het harde werk werd er natuurlijk ook weer goed gegeten – met dank aan Nadia Zerouali en de kookkunsten van de deelnemers zelf. 

  Deelnemer Koen Vermeer aan het werk in de appelboomgaard van fruitteler Damen.

  Dag 3: Reframing the Food System

  Door naar de derde dag! De deelnemers aan deze Summer School zijn niet alleen geselecteerd op hun enthousiasme en motivatie, maar ook op hun ondernemende geest. Allemaal lopen ze rond met een idee voor een bedrijf of onderneming waarmee ze de voedseltransitie een stukje vooruit helpen. Sommige doen dat al heel concreet, zoals Iona met haar ‘korte keten voor specerijen’ The Good Spice. Bij anderen is het alleen nog een idee, of gewoon ‘zin om te ondernemen’, wat de eerste stap is. ⁠⠀
  ⁠⠀
  Op deze derde dag kwamen Arjen en Justus van Reframing Studio langs om de deelnemers met behulp van de Reframing-methode hun ideeën vorm te laten geven. Een creatief en vooral ook kleurrijk proces waar genoeg concrete, bestaande en gloednieuwe plannen uit kwamen rollen. ⁠⠀
  ⁠⠀

  Workshop 'Reframing the Food System' in volle gang.

  Na de lunch (door Cousine Catering) werden er in de middag weer broden gebakken en wilgen gesnoeid. Door uit het hoofd te komen en hard aan het werk te gaan kan de creativiteit soms juist opbloeien. 

  Aan het werk! Iona Mulder in actie, wilgen snoeien.

  Dag 4: prototypes bouwen

  Op de vierde dag van de Summer School werkten de deelnemers onder de bezielende leiding van Maarten Essenburg (sprint facilitator bij Purpose Design) aan een prototype van hun ideeën. Na een wederom heerlijke, Thais-Flevolandse lunch van On Nuna gingen ze weer keihard aan het werk: (rotte) peren plukken, onkruid schoffelen tussen de wortels, en vooral Heel Erg Vies worden. 

  Heel snel een prototype bouwen: met Maarten Essenburg (r) erbij lukt dat.

  Summer School = vies worden op het land!

  Dag 5: D-day (Het Grote Flevoland Diner) en pitchen

  De vrijdag was een spannende dag voor de deelnemers: ‘s avonds pitchten zij hun ondernemingsplannen voor een kritisch publiek, genodigden vanuit het Flevo Campus netwerk die hen mogelijk verder kunnen helpen om de plannen concreet te maken. Daar werden ze natuurlijk op voorbereid: met een professionele pitchtraining van Linda Vermaat. 

  Pitchtraining in de koeienstal

  Meer foto’s?

  De Flevo Campus Summer School is een programma van Food Hub, hét bureau voor onderwijs in de veranderende wereld van voedsel en landbouw.

  Fotograaf van de Flevo Campus Summer School 2020 was Jaap van den Biesen. Alle foto’s op deze pagina van hem en mogen alleen worden overgenomen met schriftelijke toestemming van Flevo Campus (info[at]flevocampus[dot]nl).  

   

  Groepsfoto anno 2020: anderhalve meter afstand en toch verbonden!